My Sony Vegas Pro TRIAL won't open

k-een wrote on 12/14/2018, 10:30 AM

This is my first time trying it out because I have a project to work with and it involves MP4 files. So I installed the trial version of VEGAS Pro (16) like normal. Then once I've started it, I put in the unique code to enter the trial. But then I click start, it loads until video plug-in then it just closes. I have tried most of what I can, like re-installing, cleaning the directory, running it as admin and nothing seems to have worked for me. Oddly, I tried DaVinci Resolve, and that did a similar problem to this program where it just loads for a couple of seconds then closes down without any error messages. So far 2 days of trial have now been wasted.

Note: I did see something about File I/O? I tried ending the task then launching the program again but it still does not work.

My device specifications (if this is necessary):

- Intel(R) Core(TM) i3-7100 CPU @3.90GHz

- 8GB RAM

-GTX 1080ti

Comments

j-v wrote on 12/14/2018, 10:38 AM

I think your hardware does not suite the desired specificatioins

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

fr0sty wrote on 12/14/2018, 10:44 AM

^That depends on if they mean discrete cores or threads. I've edited in Vegas using weaker systems than that. The plugin not loading thing is an old issue that has been discussed (and solved) here before. Try this workaround:

1.Go to C:\Program Files\Common Files\OFX and Rename the Folder OFX to OFX.OLD.

2.Start the vegas Pro 16

3.Close the Vegas Pro 16

4. Go back to the folder C:\Program Files\Common Files\OFX and Rename the Folder OFX.OLD for OFX

5.Start the vegas Pro 16 and enjoy.

P.S: If you have the FX Home Hitfilm Ignite Pro plugin you will need to uninstall and install again.

k-een wrote on 12/14/2018, 7:12 PM

I really appreciate the fast reply, I've sent two tickets, still no reply from them. I am slightly worried and I genuinely hope my hardware isn't the main issue here. I did not have FX Home Hitfilm Ignite Pro plugin, is that necessary to have? And also, @fr0sty I tried your method, it started to load a bit more this time, but then lead me to false hope and came up with a new problem sadly...

An error message has popped up this time, and this is what came up for me.

Problem Description
   Application Name:    VEGAS Pro
   Application Version: Version 16.0 (Build 307)
   Problem:             Unmanaged Exception (0xc0000005)
   Fault Module:        C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\igdlh64.inf_amd64_250db833a1cd577e\igdrclneo64.dll
   Fault Address:       0x00007FFC78480819
   Fault Offset:        0x0000000000030819

Fault Process Details
   Process Path:        C:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 16.0\vegas160.exe
   Process Version:     Version 16.0 (Build 307)
   Process Description: VEGAS Pro
   Process Image Date:  2018-10-17 (Wed Oct 17) 20:45:38

 

Trial Date: 26 days

fr0sty wrote on 12/14/2018, 7:18 PM

Okay, we're making progress at least. It appears to be an issue with your graphics card, judging by the mention of AMD in the error message.make sure you have the most up-to-date drivers for your video card. Also do you have an onboard video card in addition to a discrete one? I've heard of issues we're both were present at the same time.

k-een wrote on 12/15/2018, 3:49 AM

Apologies in advanced that I am a complete newbie when it comes to talking about the pc itself. What do you mean by “onboard video card” and “a discrete one”? I also have my drivers updated to the very latest.

j-v wrote on 12/15/2018, 4:29 AM

Go to your Controle Panel, than to Device Manager and look for your Display Adapter (s).
Richtclick on it (them) and look for the Properties at name and driverversion.
If you could make screenshots and share those here on the forum

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

k-een wrote on 12/15/2018, 5:49 AM

@j-v

j-v wrote on 12/15/2018, 7:14 AM

Thanks.
I tried my laptop with the same driverversion you use ( the newest) >>>no problem to start Vegas.
So probably it must be something else.
When I look at your Device manager it strikes me that only 1 display adapter is listed, while you must have another one available from your Intel processor, the Intel HD Graphics 630.

That one is certainly not allowed to show up in de BIOS, maybe you can change that?

If so you have the possibility to disable one by one in the Device Manager looking if disabling the NVidia and only working only with the Intel 630 gives a solution for your problem.
After disabeling (rightclick on it in Device manager) you will have the possibility all the time to reanable it again.

PS.
the module due to cause your error ( from your report) is also on my Windows in a newer version

Last changed by j-v on 12/15/2018, 7:25 AM, changed a total of 1 times.

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

fr0sty wrote on 12/15/2018, 10:32 AM

Apologies in advanced that I am a complete newbie when it comes to talking about the pc itself. What do you mean by “onboard video card” and “a discrete one”? I also have my drivers updated to the very latest.

No worries. An onboard video card means that your motherboard came with a video card built directly onto it. Many modern motherboards will come with something. If you have an intel CPU, all but the highest end CPUs they make come with onboard graphics on the same chip, usually called something like "Intel HD xxxx (3-4 numbers that denote the model of the GPU). It's the intel onboard GPUs I've heard reports of causing issues with Vegas sometimes, when paired with a discrete GPU.

A discrete GPU is a graphics card that is plugged into one of the PCI express slots on your motherboard, and can be removed from it and upgraded without having to buy a new motherboard. Those tend to be the most powerful of the bunch, so if you want max power you always want to buy a discrete GPU card when buying parts for your new computer.

Judging by that error report, you either have an AMD onboard GPU, or an AMD discrete card. Disabling your discrete card (if you have one) like suggested above might help to sort this out. If you disable that card and it boots ok, then we know there is a driver issue and we can either find a working driver or I can forward that incompatibility on to the dev team so they can address it.

j-v wrote on 12/15/2018, 11:07 AM

@fr0sty

Judging by that error report, you either have an AMD onboard GPU, or an AMD discrete card.

What's your base for this judge report.
Both my machines have never heard of or seen something of AMD, although both has that file on their Windows System 32.
So I must have also an AMD on board of discrete card?????? Rediculous!!!!!!!
Better trying to help somebody who is asking for help than writing nonsens.

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

fr0sty wrote on 12/15/2018, 11:10 AM

Does Vegas reference those files in your error reports (it doesn't in mine, I get a reference to Nvidia GPUs, which I have)? Or are you just being an ass?

j-v wrote on 12/15/2018, 11:20 AM

Or are you just being an ass

Always for some.😀😉

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

vkmast wrote on 12/15/2018, 11:30 AM

The fault module igdlh64.inf_amd64_250db833a1cd577e\igdrclneo64.dll also reported

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/vegas-startup-crash--111263/

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/movie-studio-15-platinum-crash-at-startup--113182/

 

 

j-v wrote on 12/15/2018, 11:39 AM

@vkmast

Thanks😊

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

k-een wrote on 12/16/2018, 7:58 AM

Hey no need for unnecessary arguments. I have good news and I have got it to start working!

What I've done is to use DDU and re-installed my drivers then I tried that "OFX.OLD" step then refreshed and it miraculously worked! Thank you guys for your support and it means a lot!

j-v wrote on 12/16/2018, 8:07 AM

👍

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!