Comments

Martin L wrote on 10/27/2018, 2:47 AM

Great news indeed!

I just wonder: Why not yet officially announced? Is this a Beta version?

The bug fix list doesn't mention any fix for the supercommon issue of VP16 not opening, freeezing or crashing at start-up, as mine does. (Actually the entire PC freezes and has to get a forced switch off and restart) Has that problem been fixed or is that for a future update? Or perhaps the official Update 2 (Build 307)?

Nick Hope wrote on 10/27/2018, 2:56 AM

I don't think it's a beta version. It's on the same Magix servers in the same naming format as previous releases. I think it just "got out there" before Magix got around to announcing it and updating the download managers. I don't believe it would have reached that public server unless it is "official". It installed and runs for me without anything obviously suspicious. If you choose to install it then pls let us know if those issues are fixed. Not everything makes the release notes, especially if it's not clearly definable.

Soundivad wrote on 10/27/2018, 3:09 AM

just installed the update

first two things i tried already got two crashes, one at loading my actual project, the second on the video stabilisation analysis at 53%.

The Video Stabilisation autozoom is still to agressive. If you adjust the zoom slider and leave the autozoom selection checked, on loading the project the slider is back to the initial autozoom level... if this is intendet the check box should be automatically disabled if you change the zoom slider manually.

Peter_P wrote on 10/27/2018, 4:52 AM

I keep getting freezes with this B307 working in High-DPI mode with 149% scaling. This scaling allows to use the FX interface, however the text is not as clear on my new 32" UHD monitor as with 175% scaling.

The freezes occur on my system even when only moving the FX interface window on the screen with just one UHDp30 event in the time line and can not be stopped with Ctrl-Alt-Del to activate the taskmanager. It does just not allow to start the task manager. On my last try I could not even restart the system with the reset button. I had to switch the power off and finally gave up with this version, that is linked in the top of this thread.

System : i7-8700k with 32GB RAM, AMD R7 running Win10pro 1709

RogerS wrote on 10/27/2018, 5:20 AM

Looks like some very worthwhile updates to make the new features work as promised. I don't see anything about rendering or GPU fixes, so I guess I have to wait longer before trying the demo of 16.

dream wrote on 10/27/2018, 5:41 AM

great but i have no problem with 261,but asked about .mkv import 😔 and some minor crashes

Marcin wrote on 10/27/2018, 10:01 AM

Incorrect combination of frames of accelerated clips remained after switching on the "Deinterlace" method in HD 1080-50i projects (1920 x 1080, 25,000 fps).

Martin L wrote on 10/27/2018, 10:57 AM

I keep getting freezes with this B307 working in High-DPI mode with 149% scaling. This scaling allows to use the FX interface, however the text is not as clear on my new 32" UHD monitor as with 175% scaling.

The freezes occur on my system even when only moving the FX interface window on the screen with just one UHDp30 event in the time line and can not be stopped with Ctrl-Alt-Del to activate the taskmanager. It does just not allow to start the task manager. On my last try I could not even restart the system with the reset button. I had to switch the power off and finally gave up with this version, that is linked in the top of this thread.

System : i7-8700k with 32GB RAM, AMD R7 running Win10pro 1709

So it seems the freeze issue at startup is not solved yet then. I haven't installed this update yet though. Will do on monday when I'm back in the office. I'll give it a try.

For me the strange thing is that this problem doesn't appear all the time. It happens in a series of perhaps 5-6 times. Then, after giving up on VP16 and waiting a week or so, when I try again it works and I have even been able to finish a small project for a client on it with no glitches. Then suddenly the freeze at startup occurs again over and over until I give up. Last time I gave up was actually yesterday, before the update #2 came this morning.

Peter_P wrote on 10/27/2018, 11:09 AM

So it seems the freeze issue at startup is not solved yet then.

To me it seem to be related to the High DPI mode. Runnig some tests with the So4 Reader in Non High-DPI mode did not yet cause Vp16 B307 to freeze.

However, I really would like to use Vegas pro as all my other applications in a crystal clear display of text, icons and pictures.

matthias-krutz wrote on 10/27/2018, 11:46 AM

So it seems the freeze issue at startup is not solved yet then.

If Vegas frozen at startup, it was always because there were parts of a Vegas process left over in the RAM. After I had removed them in the Task Manager, Vegas started without any problems.

It was not often, but one time with B307- in Non High-DPI mode.

Marty74 wrote on 10/27/2018, 1:09 PM

"You can now create subtitles by importing SRT files with the Insert Subtitles from files feature"

I love you Magix !!! THANK YOU ! 👍👍👍

j.cloninger wrote on 10/27/2018, 1:14 PM

So far so good. The File > Render As = HANG bug appears to be fixed! I've opened, worked on and exported five projects since updating without a hiccup... SWEET!

Marty74 wrote on 10/27/2018, 4:30 PM

Just noticed that there is no way to export the Video subtitle track imported in SRT format to .. SRT format (or in an another format that we could convert to SRT again (like with subtitleEdit).

it's great to be able to import it, but to be really of good use, both import and export must be allowed !

maybe i missed a way to do it ? if not i hope it will be available in a new update ;). but it's already nice !.

NCARalph wrote on 10/27/2018, 5:07 PM

There still seems to be a problem with Render As when selecting AAC or AC-3 audio. It won't let you select just the loop region. This does work for the video renderers and the MP3 Audio.

AVsupport wrote on 10/27/2018, 8:32 PM

I wished they'd change the icon for VP16..looking the same as 15 is quite inconvenient

my current Win10/64 system (latest drivers, water cooled) :

Intel Coffee Lake i5 Hexacore (unlocked, but not overclocked) 4.0 GHz on Z370 chipset board,

16GB (2x8GB Corsair Dual Channel DDR4-2133) XMP-3000 RAM,

Intel 600series 512GB M.2 SSD system drive running Win10/64 home automatic driver updates,

4TB 7200RPM NAS HGST data drive,

Intel HD630 iGPU - currently disabled in Bios,

nVidia GTX1060 6GB, always on latest drivers

main screen 4K/50p 1ms scaled @175%, second screen 1920x1080/50p 1ms.

AVsupport wrote on 10/27/2018, 8:58 PM

XAVC-S 4K on a 1080 timeline playback so4 enabled: example: standard interview with edits in between:

Once the timeline reaches 'speed' in uninterrupted playback, framerate stays consistent at 25fps. Where there's edits / new clip starts, framerate drops until the buffer fills up again. This is like there's no 'read ahead' to the next clip..This seems totally unnecessary and just bad code. anyone know of any meaningful tweaks to make this go away? [this is not new but still annoying]

Observation: GTX1060/6 utilization ~25% where full framerate is acheived [this is perhaps a little better than it was?] . However, GPU load drops significantly where there is edits/dropped frames indicating there's no data supplied..

my current Win10/64 system (latest drivers, water cooled) :

Intel Coffee Lake i5 Hexacore (unlocked, but not overclocked) 4.0 GHz on Z370 chipset board,

16GB (2x8GB Corsair Dual Channel DDR4-2133) XMP-3000 RAM,

Intel 600series 512GB M.2 SSD system drive running Win10/64 home automatic driver updates,

4TB 7200RPM NAS HGST data drive,

Intel HD630 iGPU - currently disabled in Bios,

nVidia GTX1060 6GB, always on latest drivers

main screen 4K/50p 1ms scaled @175%, second screen 1920x1080/50p 1ms.

Peter_P wrote on 10/28/2018, 1:58 AM

I wished they'd change the icon for VP16..looking the same as 15 is quite inconvenient

+1

 

Nick Hope wrote on 10/28/2018, 2:29 AM

There still seems to be a problem with Render As when selecting AAC or AC-3 audio. It won't let you select just the loop region. This does work for the video renderers and the MP3 Audio.

Confirmed. The render options are wrongly disabled for "AAC Audio" and "Dolby Digital AC-3 Studio" formats. Support request: [Ticket#2018102717002258]

Nick Hope wrote on 10/28/2018, 2:35 AM

XAVC-S 4K on a 1080 timeline playback so4 enabled: example: standard interview with edits in between:

Once the timeline reaches 'speed' in uninterrupted playback, framerate stays consistent at 25fps. Where there's edits / new clip starts, framerate drops until the buffer fills up again. This is like there's no 'read ahead' to the next clip..This seems totally unnecessary and just bad code. anyone know of any meaningful tweaks to make this go away? [this is not new but still annoying]

Observation: GTX1060/6 utilization ~25% where full framerate is acheived [this is perhaps a little better than it was?] . However, GPU load drops significantly where there is edits/dropped frames indicating there's no data supplied..

@AVsupport Regarding the sentence I've bolded, how does that compare to if you disable so4compoundplug so that compoundplug is used? (Note - Parallel discussion starts here)

Nick Hope wrote on 10/28/2018, 2:40 AM

Incorrect combination of frames of accelerated clips remained after switching on the "Deinterlace" method in HD 1080-50i projects (1920 x 1080, 25,000 fps).

@Marcin Please make a new post with further details about that issue, or use one of your existing posts if there is a relevant one.

croudy wrote on 10/28/2018, 5:35 AM

Crash has been resolved when using video stabilization and motion tracking with an AMD Phenom II card

Still there...

Nick Hope wrote on 10/28/2018, 5:59 AM

Crash has been resolved when using video stabilization and motion tracking with an AMD Phenom II card

Still there...

@croudy Please also report that on the thread about the issue.

bitman wrote on 10/28/2018, 10:13 AM

There is a GUI bug with High DPI scaling setting (build 307, but it could be also on the previous builds, I just noticed it now by experimenting) : I always used 125% upscale in windows on my ultra wide and all is fine, I increased it now to 150%, but my own 2 icons I made to call a script visually disappeared from the top toolbar. They are still operational if you click the gui location of those "invisible icons". I can get my icons back by setting the upscale in windows back to 125% or by disabling the high DPU setting.

Summary:

Icons appear OK: dpi scaling to 125% and high DPI setting on

Icons appear OK: dpi scaling to 150% and high DPI setting off

Icons invisible (NOK): dpi scaling to 150% and high DPI setting on

 

Last changed by bitman on 10/28/2018, 10:17 AM, changed a total of 2 times.

Current system: VP16 (suite) build 424, VP15 (suite) build 416, Magix Video Pro X (VPX11), Corel VS ultimate 2019, a lot of NEWBLUE plugins, Titler Pro 6, Mercalli 4.0, Respeedr, Vasco Da Gamma 12, VASST stuff, Production Assistent pro3, Boris Continuum 2019,...

  • OS: Windows 10 Pro 64, version 1903
  • CPU: der8auer i7-8700K (advanced edition), default speed (no overclock), Cooler: Noctua NH-D15s
  • RAM: G.Skill Trident Z 3200C14 DDR4 64GB, XMP set to profile 1 in BIOS
  • Videocard: NVIDEA RTX 2080Ti (Founders edition), NVIDEA studio drivers
  • Monitor: LG 38 inch ultra-wide (21x9) - yes upgraded from 34 to 38, I can see more tracks now! Resolution: 3840x1600
  • C-drive: Samsung NVMe SSD 2TB 960 pro
  • Data storage: WD gold 6TB + WD Yellow 4TB
  • MOBO: Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7
  • PS: Corsair HX1200i, Case: Silverstone fortress 2, shuttlePROv2, Keyboard and mouse: Logitech G910 and G700s (and now Evoluent Vertical Mouse)

Before November 2018: NVIDEA Gibabyte GTX 1080ti

Before November 2017: windows 10 Pro 64, i7-4790k, mem: DDR3 16GB GTX TITAN X (Maxwell)

 

Peter_P wrote on 10/28/2018, 10:18 AM

There is a GUI bug with High DPI scaling setting (build 307, but it could be also on the previous builds, I just noticed it now by experimenting)

Yes this is an 'old' bug. You will also notice, that the FX windows/interface can still not be used wirh 150% nor 175% scaling in High DPI mode.