ASIO driver bad behaviour

Bsound wrote on 11/15/2022, 6:00 AM

Hello

Currently in v19 build 643. I cannot get Vegas to play 100% nice with ASIO audio. I'm using RME audio which are the gold standard of ASIO drivers, and work flawlessly in Magix Sequoia, Reaper, Pro Tools, Nuendo on the same machine.

Issue one. If I'm using ASIO with Vegas, certain Normal operations in the application glitch out the audio (at all buffer sizes). Simple operations like vertically scrolling tracks, or mousing around In the Project Media. Does not happen with Windows Audio driver settings.

Issue two, related. Having become frustrated with the ASIO performance, if I then go to change the audio driver model in Preferences, it often doesn't actually change once I click apply. Changing driver models and channels is unpredictable, especially going back to ASIO from WDM. The last WDM setting persists. Often, I have to trigger some state where I get a pause and an hour glass icon for 10 seconds, for the driver model or channels to actually change.

If anyone has any helpful tips on these issues, I'd appreciate hearing about it.

Thanks.

Comments

Dexcon wrote on 11/15/2022, 6:25 AM

I've never got an ASIO audio device selection to work in Vegas Pro, Sound Forge Pro or iZotope RX over some 10 years or so and over many computers from desktops to laptops even when a Creative sound card (on the desktops) has been installed. Microsoft Sound Mapper always works though.

Cameras: Sony FDR-AX100E; GoPro Hero 11 Black Creator Edition

Installed: Vegas Pro 16 Edit, Vegas Pro 17 Edit, Vegas Pro 18, Vegas Pro 19 Edit, Vegas Pro 20 Edit, HitFilm Pro 2021.3, BCC 2023, Mocha Pro 2022.5.1, Ignite Pro, NBFX TotalFX 7, Neat NR, DVD Architect 6.0, MAGIX Travel Maps, Sound Forge Pro 16, SpectraLayers Pro 9, iZotope RX10 Advanced and many other iZ plugins, Vegasaur 4.0

Windows 11

Dell Alienware Aurora 11

10th Gen Intel i9 10900KF - 10 cores (20 threads) - 3.7 to 5.3 GHz

NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB GDDR6 - liquid cooled

64GB RAM - Dual Channel HyperX FURY DDR4 XMP at 3200MHz

C drive: 1TB M.2 PCIe NVMe SSD

D drive: 6TB WD 7200 rpm Black HDD 3.5"

E & F drives: 2 x 2TB Barracuda HDDs 2.5"

 

DMT3 wrote on 11/15/2022, 7:53 AM

I can't offer any advice, but I have two computers running V19 with two different ASIO drivers and have not had any problems. One computer uses the ASIO driver provided by M-audio to run an M-track Duo device. The other uses ASIO4all to run a Behringer U-Phoria UM2. So it some cases, it works well with ASIO.

I also wanted to add these are running windows 10.

Yelandkeil wrote on 11/15/2022, 8:08 AM

Probleme is those profi devices still stuck on Win7 or even Winxp, decade long no proper drivers developed by their manufacturers.
If it works (e.g. with ASIO4all), that's really a luck. And, VEGAS does support ASIO not well.

Last changed by Yelandkeil on 11/15/2022, 8:10 AM, changed a total of 1 times.

ASUS TUF Gaming B550plus Bios2803: 
*Thermaltake TOUGHPOWER GF1 850W 
*ADATA XPG GAMMIX S11PRO 512GB4sys + 2TB4data 
*G.SKILL F4-3200C16Q-64GFX 
*AMD Ryzen9 5950x + LiquidFreezer II-240 
*XFX Speedster-MERC319-RX6900XT + AdrenalinEdition 22.5.1 (WHQL) 
DPort: 2xSamsung-LU28R55 10bit4k60Hz 300cd/m²HDR10 
ALC1200+AAFOptimusPack 6.0.9403.1 Analog: ROCCAT Kave 5.1Headset/Mic 

ALC1200-TOSLINK: LG DSP7 Surround 5.1Soundbar 
USB Input: IK Multimedia iRigKeys MIDI24 
USB Device: Ultron CardReader/Writer 

Windowspro 10.0.19045.2311
DirectX 12_2 Ultimate, Direct3D11Package installed 
OpenGL 4.6.14800 Compatibility Profile Context Version 22.5.1 30.0.15021.11005

Vegaspro20 + Handbrake/XMediaRecode + DVDArchi7 
Acidpro10 + SoundForgpro14.0.0.65 + SpectraLayerspro7 

K-LitecodecPack1662 (MPC Video Renderer for HDR10-Videoplayback) 

rraud wrote on 11/15/2022, 10:14 AM

Microsoft Sound Mapper always works though.

As @Dexcon stated, If you cannot get ASIO devices to work, use Sound Mapper (or Classic Wave driver).
FWIW, ASIO drivers work for me in VP-16.. though I do not have a RME interface

Bsound wrote on 11/15/2022, 2:26 PM

Microsoft Sound Mapper always works though.

As @Dexcon stated, If you cannot get ASIO devices to work, use Sound Mapper (or Classic Wave driver).
FWIW, ASIO drivers work for me in VP-16.. though I do not have a RME interface

Well of course, I do do that. But I'm currently trying to troubleshoot the ASIO... which is working, but not working optimally. A properly functioning ASIO interface can be much preferable Windows driver models, in certain aspects.

Last changed by Bsound on 11/15/2022, 3:05 PM, changed a total of 1 times.

ASRock Z490 Phantom 4  |  i7 10700K 4.3Ghz OC  |  16 GB DDR4 3200  |  Win 10 Pro x64 21H2  |  RME Madiface XT | RX 6600 8GB | AMD 22.5.1 WHQL | Vegas 19 Edit Build 643

Bsound wrote on 11/15/2022, 2:39 PM

Probleme is those profi devices still stuck on Win7 or even Winxp, decade long no proper drivers developed by their manufacturers.
If it works (e.g. with ASIO4all), that's really a luck. And, VEGAS does support ASIO not well.

I'm sorry I have to factually correct you there. RME drivers are regularly updated for both Win OS and OSX. The release date of the XT's current driver is 2022-02-09. In fact, it's the inverse of the situation you describe: RME maintain support for older OS and machine architectures. This is a strength, not a weakness. I have an ancient Lenovo T430 and plain original Madiface on Win 7 that can record 64 tracks like a champ, with a recent driver, even though the laptop and soundcard are long discontinued.

Sounds like it's time the Vegas devs gave some attention to ASIO. Apart from the v20 VST3 feature, it seems like audio has gotten no attention in years, which is a real shame, as at one time it's expanded feature set compared to other NLE's was a real asset.

ChristoC wrote on 11/15/2022, 6:24 PM

Just to add grist to the mill, I always found Vegas ASIO works extremely well with SSL/Soundscape ASIO Drivers, not so well with RME ASIO Drivers .... go figure...

Yelandkeil wrote on 11/16/2022, 12:43 AM

@Bsound, pardon me.

I met a few cases and thought all of them the same.
A lesson to me with no investigation.
My bad.

ASUS TUF Gaming B550plus Bios2803: 
*Thermaltake TOUGHPOWER GF1 850W 
*ADATA XPG GAMMIX S11PRO 512GB4sys + 2TB4data 
*G.SKILL F4-3200C16Q-64GFX 
*AMD Ryzen9 5950x + LiquidFreezer II-240 
*XFX Speedster-MERC319-RX6900XT + AdrenalinEdition 22.5.1 (WHQL) 
DPort: 2xSamsung-LU28R55 10bit4k60Hz 300cd/m²HDR10 
ALC1200+AAFOptimusPack 6.0.9403.1 Analog: ROCCAT Kave 5.1Headset/Mic 

ALC1200-TOSLINK: LG DSP7 Surround 5.1Soundbar 
USB Input: IK Multimedia iRigKeys MIDI24 
USB Device: Ultron CardReader/Writer 

Windowspro 10.0.19045.2311
DirectX 12_2 Ultimate, Direct3D11Package installed 
OpenGL 4.6.14800 Compatibility Profile Context Version 22.5.1 30.0.15021.11005

Vegaspro20 + Handbrake/XMediaRecode + DVDArchi7 
Acidpro10 + SoundForgpro14.0.0.65 + SpectraLayerspro7 

K-LitecodecPack1662 (MPC Video Renderer for HDR10-Videoplayback) 

Bsound wrote on 11/16/2022, 2:51 AM

@Bsound, pardon me.

I met a few cases and thought all of them the same.
A lesson to me with no investigation.
My bad.

No worries! 😹

Bsound wrote on 11/16/2022, 2:52 AM

Just to add grist to the mill, I always found Vegas ASIO works extremely well with SSL/Soundscape ASIO Drivers, not so well with RME ASIO Drivers .... go figure...

OK, interesting. Given how old the SSL drivers are getting, it does make one wonder. Thanks for the info.