BCC Lightning fx messing up image

Former user wrote on 3/24/2023, 7:40 PM

Hi, I’ve just been going through things to see if everything's ok after Vegas’s new update (Built 370)
& BCC Lightning is messing with the image, these are 3840x2160 & 2560x1440, smaller ratios don’t seem affected but i didn't try them much.
If the Preview screen is Best - Full I get this sort of thing , If it is set Best - Half it looks ok but renders out with the damage,

I don't know if this is my PC, Vegas or a Boris problem 🤷‍♂️ but here's a few files if you want to try them. just add BCC Lightning https://drive.google.com/file/d/1c0gV6yHPYwzQu1xm-CcpvjNAv0BtREDK/view?usp=sharing

 

Comments

bitman wrote on 3/25/2023, 5:13 AM

@Former user I can confirm your issue: I used my own 3840x2160 from rx10 mark 3 camera. Strange indeed.

APPS: VIDEO: VP 365 (21 - build 315), VP 365 20, VP 19 post (latest build -651), (uninstalled VP 12,13,14,15,16 Suite,17, VP18 post), Vegasaur, a lot of NEWBLUE plugins, Mercalli 6.0, Respeedr, Vasco Da Gamma 16 HDpro XXL, Boris Continuum 2024, Davinci Resolve Studio 18, SOUND: RX 10 advanced Audio Editor, Sound Forge Pro 17, Spectral Layers Pro 10, Audacity, FOTO: Zoner, DXO, Luminar, Topaz...

  • OS: Windows 11 Pro 64, version 23H2 (November 2023)
  • CPU: i9-13900K (upgraded my former CPU i9-12900K), Air Cooler: Noctua NH-D15s
  • RAM: DDR5 Corsair 64GB (5600-40 Vengeance)
  • Graphics card: ASUS GeForce RTX 3090 TUF OC GAMING (24GB) 
  • Monitor: LG 38 inch ultra-wide (21x9) - Resolution: 3840x1600
  • C-drive: Corsair MP600 PRO XT NVMe SSD 4TB (PCIe Gen. 4)
  • Video drives: Samsung NVMe SSD 2TB (980 pro and 970 EVO plus) each 2TB
  • Mass Data storage & Backup: WD gold 6TB + WD Yellow 4TB
  • MOBO: Gigabyte Z690 AORUS MASTER
  • PSU: Corsair HX1500i, Case: Fractal Design Define 7 (PCGH edition)
  • Misc.: Logitech G915, Evoluent Vertical Mouse, shuttlePROv2

 

 

bitman wrote on 3/25/2023, 5:30 AM

@Former user I think we can rule out HW, we both have a rtx 3090, but different processor (intel vs AMD). I disabled GPU processing, but the issue remained. I suspect Vegas. I will try next with Davinci resolve.

APPS: VIDEO: VP 365 (21 - build 315), VP 365 20, VP 19 post (latest build -651), (uninstalled VP 12,13,14,15,16 Suite,17, VP18 post), Vegasaur, a lot of NEWBLUE plugins, Mercalli 6.0, Respeedr, Vasco Da Gamma 16 HDpro XXL, Boris Continuum 2024, Davinci Resolve Studio 18, SOUND: RX 10 advanced Audio Editor, Sound Forge Pro 17, Spectral Layers Pro 10, Audacity, FOTO: Zoner, DXO, Luminar, Topaz...

  • OS: Windows 11 Pro 64, version 23H2 (November 2023)
  • CPU: i9-13900K (upgraded my former CPU i9-12900K), Air Cooler: Noctua NH-D15s
  • RAM: DDR5 Corsair 64GB (5600-40 Vengeance)
  • Graphics card: ASUS GeForce RTX 3090 TUF OC GAMING (24GB) 
  • Monitor: LG 38 inch ultra-wide (21x9) - Resolution: 3840x1600
  • C-drive: Corsair MP600 PRO XT NVMe SSD 4TB (PCIe Gen. 4)
  • Video drives: Samsung NVMe SSD 2TB (980 pro and 970 EVO plus) each 2TB
  • Mass Data storage & Backup: WD gold 6TB + WD Yellow 4TB
  • MOBO: Gigabyte Z690 AORUS MASTER
  • PSU: Corsair HX1500i, Case: Fractal Design Define 7 (PCGH edition)
  • Misc.: Logitech G915, Evoluent Vertical Mouse, shuttlePROv2

 

 

bitman wrote on 3/25/2023, 5:41 AM

@Former user Update 28/3, as later comments suggests and confirmed, it is not limited to Vegas. I did not spot any issues with DR, but since others do, and also on Adobe AE, it is clearly an Boris issue, and even confirmed by them...

Last changed by bitman on 3/28/2023, 2:20 AM, changed a total of 1 times.

APPS: VIDEO: VP 365 (21 - build 315), VP 365 20, VP 19 post (latest build -651), (uninstalled VP 12,13,14,15,16 Suite,17, VP18 post), Vegasaur, a lot of NEWBLUE plugins, Mercalli 6.0, Respeedr, Vasco Da Gamma 16 HDpro XXL, Boris Continuum 2024, Davinci Resolve Studio 18, SOUND: RX 10 advanced Audio Editor, Sound Forge Pro 17, Spectral Layers Pro 10, Audacity, FOTO: Zoner, DXO, Luminar, Topaz...

  • OS: Windows 11 Pro 64, version 23H2 (November 2023)
  • CPU: i9-13900K (upgraded my former CPU i9-12900K), Air Cooler: Noctua NH-D15s
  • RAM: DDR5 Corsair 64GB (5600-40 Vengeance)
  • Graphics card: ASUS GeForce RTX 3090 TUF OC GAMING (24GB) 
  • Monitor: LG 38 inch ultra-wide (21x9) - Resolution: 3840x1600
  • C-drive: Corsair MP600 PRO XT NVMe SSD 4TB (PCIe Gen. 4)
  • Video drives: Samsung NVMe SSD 2TB (980 pro and 970 EVO plus) each 2TB
  • Mass Data storage & Backup: WD gold 6TB + WD Yellow 4TB
  • MOBO: Gigabyte Z690 AORUS MASTER
  • PSU: Corsair HX1500i, Case: Fractal Design Define 7 (PCGH edition)
  • Misc.: Logitech G915, Evoluent Vertical Mouse, shuttlePROv2

 

 

Reyfox wrote on 3/25/2023, 5:49 AM

Yes, seeing it too....

Former user wrote on 3/25/2023, 5:55 AM

@bitman I am seeing it in Resolve, try another video or even another frame. 1440P or 2160P

I am not seeing it in premiere

Using latest Nvidia studio drivers, incase that's the problem

Reyfox wrote on 3/25/2023, 6:00 AM

@Former user and @bitman, I am not even seeing it listed in the Open FX in Resolve Studio 18.

I see Light Leaks and Light Wipe...

Never mind. While it doesn't show up in the search bar, it does in BCC_OFX>Lights

Last changed by Reyfox on 3/25/2023, 6:10 AM, changed a total of 1 times.

Newbie😁

Vegas Post 365 (Currently VP21)

Win 11 Pro

AMD Ryzen 9 5950X 16 cores / 32 threads

32GB DDR4 3200

Sapphire RX6700XT 12GB Driver: 22.5.1, testing 24.5.1

Gigabyte X570 Elite Motherboard

Former user wrote on 3/25/2023, 6:01 AM

Actually I am seeing it in Premiere. Maybe a driver problem?

Reyfox wrote on 3/25/2023, 6:43 AM

Ok. I have a dual boot Win10 Pro and Win 11 Pro computer.

Opening Vegas 20 Build 326 in Win 10 Pro, Lighting is working and appearing correctly. I have not tested with Buil 326 in Win11.

The red "x" is because Boris can only be activated on one "computer" at a time. But you can see, it is appearing correctly.

Former user wrote on 3/25/2023, 7:16 AM

Hi, thanks, glad it's not just me, it was late last night but after reading these replies I just tried it in Adobe AE & it's the same there,

I'll post this thread on the Boris forums post I opened last night & see what they say,

Reyfox wrote on 3/25/2023, 7:59 AM

@Former user with Win10 Pro and VP20 Build 326, it works. It's Win 11 Pro with the same hardware/drivers that it doesn't on my computer. You look to have Win10 Pro, is that correct?

Former user wrote on 3/25/2023, 8:17 AM

@Reyfox Yep, W10, latest Studio driver 431.41, how does it render for you? VP20 Build 370.

Reyfox wrote on 3/25/2023, 8:34 AM

@Former user with my all AMD computer booted in Win11, it renders as it looks...ugh!

With Win10, it's fine. But then, using 20 B326 and not 370.

Former user wrote on 3/25/2023, 8:41 AM

@Reyfox Yeah that's why my comment is edited, I noticed the later which build you'd mentioned 👍, but it's doing the same in AE so I don't know if VP build no' has anything to do with this, & it's in Resolve it appears. 🤷‍♂️

I wonder why it's this fx?, I need to go through them all & see 🥱😂

Reyfox wrote on 3/25/2023, 8:48 AM

@Former user I did try it in Resolve Studio 18 on my computer in Win 11 Pro, and looking at it, when you have a light area (in my case the sky), the lighting bolt it wider, and when it gets down to the darker areas of the video, it's "normal" in width.

This is with Win 11 Pro.

Former user wrote on 3/25/2023, 8:05 PM

@Former user Get back to us if Boris confirm it's their bug to fix. I'm currently wondering if it worked fine at release and it broke due to driver updates. Only reason I say that is because I would have thought this fault would have been uncovered by now, and could find no information relating to it with a search.

Former user wrote on 3/25/2023, 8:20 PM

Hi, can someone also try this pls, when I add BCC Rays Wedge, then add the built in Mocha/Pixel chooser mask the Light Source centre becomes unresponsive , removing the mask & turning Mocha/Pixel chooser off doesn't make it work right, ? It works incorrectly in AE too so it isn't just Vegas.

Also BCC Rays Textured, BCC Rays Streaky, BCC Rays Ripply, BCC Rays Ring

@Former user Hi, will do 👍 I've been going through to see if there's others,

Reyfox wrote on 3/26/2023, 3:11 AM

I've been looking at the the other BCC Light effects in Boris myself. I haven't ran into a problem yet... There are so many adjustments, it's tough. I was testing Stage Lights the other day, and some of the points in the Vegas Preview window appeared to do nothing, but that required me delving deeper into the setting.

And while Boris works in Resolve, it's much easier doing adjustments in Vegas via the "points" in the Preview window than moving sliders around.

I did look at Rays, if you can post an image of the problem, that would help.

Former user wrote on 3/27/2023, 12:59 PM

PeterMcAuleySenior Product Manager

Hi Gid!

Thanks for reporting this - I’ve reproduced the issue and thus far it appears as though the issue limited to use of the BCC Lightning effect and on my system only in 4k+ projects. I’ll write this up for engineering.

Thanks,
Peter,

-----

PeterMcAuleySenior Product Manager

3h

Also, please be aware that I’m reproducing this in all hosts / platforms - I don’t believe that it’s driver related, I think it’s a bug on our end that we’ll have to fix.

Thanks again for reporting this!

Cheers,
P.

-------

Reg BCC Rays - there's no bug -

PeterMcAuleySenior Product Manager

Hey Gid,

Like you, I initially thought this was a bug but in fact it’s not.

The issue is that you need to set a pop-up in the filter to return control of the rays to the point picker instead of Mocha. So once you have the filter in that state where the light is not responding to the light source point picker, twirl open the Motion Tracker / Mocha group and change the Apply pop-up from Light Source to None and that should do it for you.

Cheers,
P.