Diagonal Flickering Line When Using Color Grading?

Ken-Theriot wrote on 5/25/2023, 11:24 AM

I am trying to apply some color grading in VP 20. but when I try, a flickering diagonal line with flashing red and blue pixels (it looks like) appears from top left to bottom right of the screen off and on as the video runs. I thought it might only be there when editing, so I rendered a small section. But it also happens in render. How can I fix this. It makes color grading impossible to use. Thanks.

Comments

mark-y wrote on 5/25/2023, 1:52 PM

If you have Intel Graphics, upgrade your drivers.

You can also temporarily turn off "GPU Acceleration of Video Processing" in Preferences->Video.

Ken-Theriot wrote on 5/25/2023, 3:20 PM

Tried that. No joy.

fr0sty wrote on 5/25/2023, 5:21 PM

You'll need to provide more details.

What build of VEGAS 20?

What version and build of windows?

What GPU, and driver version?

Does this happen on all media, or just some?

Systems:

Desktop

AMD Ryzen 7 1800x 8 core 16 thread at stock speed

64GB 3000mhz DDR4

Geforce RTX 3090

Windows 10

Laptop:

ASUS Zenbook Pro Duo 32GB (9980HK CPU, RTX 2060 GPU, dual 4K touch screens, main one OLED HDR)

Ken-Theriot wrote on 5/25/2023, 6:05 PM

Vegs 20 build 403
Windows 11, version 22H2, OS Build 22621.1778
Intel UHD 630, Driver Version: 31.0.101/2121

I tried testing again after updating GPU driver, and though the line was still there, I can no longer get the Color Grading panel to make any changes to the video at all. Sigh. I removed the CGP from the FX chain on the video item. And the line went away. But since I can no longer apply CGP to the video for some reason, I don't know if putting new color grading on will result in the line again.

So ended up with a second problem - can't apply any color grading.

[UPDATE] I removed all video clips from the track and added them back on and now CGP works. Still getting flickers of the colored pixels though.
 

Steve_Rhoden wrote on 5/26/2023, 5:46 AM

@Ken-Theriot That is being derived from a graphics card / display issue, conflicting with Vegas CGP.

Ken-Theriot wrote on 5/26/2023, 11:52 AM

So anyone with an Intel UHD 630 graphics card can't use Vegas Pro 20 for color grading? This seems unbelievable.

fr0sty wrote on 5/26/2023, 3:40 PM

Doubtful, as many other users here use that GPU in their systems.

Systems:

Desktop

AMD Ryzen 7 1800x 8 core 16 thread at stock speed

64GB 3000mhz DDR4

Geforce RTX 3090

Windows 10

Laptop:

ASUS Zenbook Pro Duo 32GB (9980HK CPU, RTX 2060 GPU, dual 4K touch screens, main one OLED HDR)

j-v wrote on 5/26/2023, 3:49 PM

No problem here on laptop with disabled NVidia GPU

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
551.61 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 551.61 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

Ken-Theriot wrote on 5/26/2023, 4:27 PM

OK I finally just closed the project and started a new one after I updated the driver. I imported the video clips and this time no line! I guess it was a vestige of the original project - some sort of caching or something. Anyway though, I think it was the updating of the driver that did it. Thanks ofr the tip!

Steve_Rhoden wrote on 5/27/2023, 1:54 AM

Well, good you got that issue sorted.

mark-y wrote on 5/27/2023, 10:49 AM

You're welcome 🙂