AC-3 missing from render menu

mark003 wrote on 2/5/2014, 2:59 PM
I just rebuilt my computer and re-installed Sony Vegas Pro 9.0 64 bit and DVD Architect 5.0. I'm trying to render a Dolby Digital AC-3 and the option isn't in the pull down menu. I checked the project properties and made sure the audio settings were set to 5.1 surround and tried stereo. Didn't work.

I have also uninstalled DVD Architect (DVDA) and re-installed it because I read on a forum that the AC-3 plugin comes with DVDA. Didn't work. I've spent around a half day on this. Please help. Exhausted.

Comments

robwood wrote on 2/5/2014, 4:49 PM
only things i can think of are unlikely...

1) is there an audio track on the Vegas timeline (no audio track, no audio render options)
2) you re-installed DVD-A, but did you register (or re-register)? ..don't know why this would make the difference, but...

...sure i've seen some variant of this problem mentioned here before but can't find it now.
mark003 wrote on 2/5/2014, 7:19 PM
Yes I've re-registered and the project has an audio track. Thanks for trying, but I'm hoping there another user that knows the fix.
Mark
Arthur.S wrote on 2/6/2014, 4:07 AM
Weird one that. I'd try installing DVDA 5.2 and a trial of V12. They should install the option, though why V9 and DVDA 5 haven't done it is a mystery. I take it you've un-installed both, then re-installed?
mark003 wrote on 2/6/2014, 7:32 AM
I haven't tried uninstalling both. I'll try it but I really think it's some setting I'm missing.
Gary James wrote on 2/6/2014, 8:18 AM
Have you installed a third party CODEC pack that may be interfering with Vegas' ability to find it's own AC3 CODEC? I've that happen to me before with a video CODEC.

john_dennis wrote on 2/6/2014, 8:26 AM
Audio render options are not presented when an audio track is present but muted.

My main system:
Motherboard: Asus X99-AII
CPU: Intel i7-6850K
GPU: Sapphire Radeon RX480-8GB
RAM: Corsair Dominator (4 x 4 GB) DDR4 2400
Disk O/S & Programs: Intel SSD 750 (400 GB)
Disk Active Projects: 1TB & 2TB WD BLACK SN750 NVMe Internal PCI Express 3.0 x4 Solid State Drives
Disk Other: WD Ultrastar/Hitachi Hard Drives: WDBBUR0080BNC-WRSN, HGST HUH728080ALE600, 724040ALE640, HDS3020BLA642
Case: LIAN LI PC-90 Black Aluminum ATX Full Tower Case
CPU cooling: Corsair Hydro series H115i
Power supply: SeaSonic SS-750KM3 750W 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Power Supply
Drive Bay: Kingwin KF-256-BK 2.5" and 3.5" Trayless Hot Swap Rack with USB 3
Sound card: Crystal Sound 3 on motherboard. Recording done on another system.
Primary Monitor: Asus ProArt PA248q (24" 1920 x 1200)
O/S: Windows 10 Pro 22H2, Build 19045.2130

Camera: Sony RX10 Model IV

https://www.youtube.com/user/thedennischannel

Arthur.S wrote on 2/6/2014, 1:00 PM
Thought it was just AC.3 not all audio options?
john_dennis wrote on 2/6/2014, 4:45 PM
It's easy enough to prove for yourself. I tried it with Vegas Pro 9.0e this morning.

My main system:
Motherboard: Asus X99-AII
CPU: Intel i7-6850K
GPU: Sapphire Radeon RX480-8GB
RAM: Corsair Dominator (4 x 4 GB) DDR4 2400
Disk O/S & Programs: Intel SSD 750 (400 GB)
Disk Active Projects: 1TB & 2TB WD BLACK SN750 NVMe Internal PCI Express 3.0 x4 Solid State Drives
Disk Other: WD Ultrastar/Hitachi Hard Drives: WDBBUR0080BNC-WRSN, HGST HUH728080ALE600, 724040ALE640, HDS3020BLA642
Case: LIAN LI PC-90 Black Aluminum ATX Full Tower Case
CPU cooling: Corsair Hydro series H115i
Power supply: SeaSonic SS-750KM3 750W 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Power Supply
Drive Bay: Kingwin KF-256-BK 2.5" and 3.5" Trayless Hot Swap Rack with USB 3
Sound card: Crystal Sound 3 on motherboard. Recording done on another system.
Primary Monitor: Asus ProArt PA248q (24" 1920 x 1200)
O/S: Windows 10 Pro 22H2, Build 19045.2130

Camera: Sony RX10 Model IV

https://www.youtube.com/user/thedennischannel

mark003 wrote on 2/6/2014, 11:13 PM
Well, this is embarrassing! I was muted. I can't believe how many hours I spent trying to research that thinking CODEC or unregistered AC-3 plugin. Yikes....John -THANK YOU!!!
john_dennis wrote on 2/6/2014, 11:41 PM
You're welcome.

My main system:
Motherboard: Asus X99-AII
CPU: Intel i7-6850K
GPU: Sapphire Radeon RX480-8GB
RAM: Corsair Dominator (4 x 4 GB) DDR4 2400
Disk O/S & Programs: Intel SSD 750 (400 GB)
Disk Active Projects: 1TB & 2TB WD BLACK SN750 NVMe Internal PCI Express 3.0 x4 Solid State Drives
Disk Other: WD Ultrastar/Hitachi Hard Drives: WDBBUR0080BNC-WRSN, HGST HUH728080ALE600, 724040ALE640, HDS3020BLA642
Case: LIAN LI PC-90 Black Aluminum ATX Full Tower Case
CPU cooling: Corsair Hydro series H115i
Power supply: SeaSonic SS-750KM3 750W 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Power Supply
Drive Bay: Kingwin KF-256-BK 2.5" and 3.5" Trayless Hot Swap Rack with USB 3
Sound card: Crystal Sound 3 on motherboard. Recording done on another system.
Primary Monitor: Asus ProArt PA248q (24" 1920 x 1200)
O/S: Windows 10 Pro 22H2, Build 19045.2130

Camera: Sony RX10 Model IV

https://www.youtube.com/user/thedennischannel

Arthur.S wrote on 2/7/2014, 2:34 AM
Ha ha :-) Don't worry Mark - we've ALL done something similar before!!