Comments

bbgunn wrote on 11/19/2018, 1:27 PM

I have Vegas Pro 16 version 307 and have several Waves plugins. Yes they do all glitch, but It's been my experience that if the gui is not visible the glitches go away. For example, if I have an audio chain with an generic eq / generic compressor / and the Butch Vig Waves plugin it will glitch if I am viewing the controls of the Butch Vig plugin on my screen. If I select one of the other plugins in the chain and make (for example) the EQ controls visible, the Butch Vig plugin disappears from view and the glitching goes away. It's kind of a pain, but you can make your adjustments on the waves plugin while it's glitching, then make the gui disappear and everything plays fine. It also doesn't seem to affect the render. Hopefully this (old) problem gets solved in an update, but this is a workaround that works for me in the interim.

SoundVisions wrote on 11/20/2018, 6:48 AM

Stepped into the studio, added SSL Master Buss & L3 Multi-Max: set them, closed view of each, both ran fine not even a tick or click (upon showing the Waves GUI the glitch happens!). Very appreciative, surely a fix could be worked on for Vegas (for on the fly changes) yet this so welcome. Have a large collection so will test each to see all work. Great to use plugins as intended, despite that mastering may still be done in DAW, having this option especially for simpler audio situations is huge! Right on bbgunn!

Windows Pro 10 64x; i7 Intel xCore 8th gen 8700K 4.2Ghz; Asus X299 Prime-A; Corsair Vengeance LPX 64 GB RAM; NH-D15 Cooler; EV3A Supernova 650 G3; Samsung 960 EVO SSD. 5TB; Seagate 4TB HDD; WD 2 TB USB; Startech VIA Firewire; GeForce GTX1050Ti; Waves - WSG Server One; Midex-8; Cubase Pro 9.5/10.0.5; Vegas Pro 16 - 307; Ableton 10; MOTIF XF; TD-30 VDrums; Akai S5000; XR1, Focusrite ClarettPre8; Focusrite Voice Master; Yamaha SPX 900; Allen & Heath Mix Wiz 16; POD X3Pro; Samsung 27" , 22" Samsung, 20" Acer (by kit) monitor... (Waves Platinum /API /Abbeyroad /SSL 4000/ Sig Series Vocals/ VSeries /Scheps Omni Channel / H-Series /PRS SuperModels /Gtr3 /CLA CC / L3 16/ CLA Collection / Maserati /Video Sound Suite /JPP Analog Legends / Kramer Tape Transistors & Transistors / Grand Masters / Renaissance Maxx / Softtube / NuGen/ Bias/ Flux/ Addictive Keys, Inspire Virtual Keyboards)...

joost-berk wrote on 11/30/2018, 6:36 AM

Hey Joost...Used V10. Downloaded Pro 16 trial & it scanned in, immediately found all my Waves V10 plugins (all my 64x VSTs - yet Waves I own most of every collection, so a real investment). I added 1 - CL-2A or SSLE to my track chain, & right away horrid glitches of the worst kind I've seen, not minor & of the sort that optimization likely has little issue with or at least it's not what I'll bet my money on. If I buy as I have a work around, still I will try everything. Love Vegas for my needs however & looking at it still.

My DAW works ultra low latency w/Waves (all VST3) but in Vegas Pro 16: 1 track audio; 1 track video, I plugin: a total mess (& I own WSG Server One!) Magix still were totally helpful getting back to my question re: issues / purchase.

Note: Waves is not supported in Vegas according to Waves & Sony/Magix says the same. I imagine some people may have a plugin that works from Waves, but as I am able to master in Cubase Pro etc, import that to Vegas, that's how I'll work as I like to own my programs, & Adobe is the only video app Waves says is tested but Pro CC is subscription now only. Good luck...feel free to re-comment if I've not hit your question! :)

Yes this is an answer on my question. Although it is a bummer that Vegas and Waves do not go well. The thing is, I installed my waves and Vegas on an (late 2013) MacBook pro with bootcamp and the same plugins and Vegas run pretty nice on that. It must be in the combination with some hardware then.

Anyway, The Izotope plugins that i bought (are also VST3) and those run flawless on my main edit machine. So because it is Vegas+Waves+some hardware related it is a rare issue and it does not have priority to be fixed.

Magix/Vegas team is aware of this issue, but it goes on for versions now, I don't think it will be fixed soon. Big shame, I think i have to move to Izotope completely then...

 

Last changed by joost-berk on 11/30/2018, 6:41 AM, changed a total of 1 times.

Vegas Pro user since version 1.2

OS: Windows 10 Pro 1809

CPU: Intel Core i7-7820X

RAM: 32GB

GPU: Nvidia GeForce GTX 1080 8GB GDDR

Monitoring: Black Magic Design DeckLink SDI 4K

Audio: M-Audio M-Track Eight ASIO

Controller: Behringer X-Touch

joost-berk wrote on 11/30/2018, 6:39 AM

I have Vegas Pro 16 version 307 and have several Waves plugins. Yes they do all glitch, but It's been my experience that if the gui is not visible the glitches go away. For example, if I have an audio chain with an generic eq / generic compressor / and the Butch Vig Waves plugin it will glitch if I am viewing the controls of the Butch Vig plugin on my screen. If I select one of the other plugins in the chain and make (for example) the EQ controls visible, the Butch Vig plugin disappears from view and the glitching goes away. It's kind of a pain, but you can make your adjustments on the waves plugin while it's glitching, then make the gui disappear and everything plays fine. It also doesn't seem to affect the render. Hopefully this (old) problem gets solved in an update, but this is a workaround that works for me in the interim.

This is precisly what I am experiencing on my main setup.

Vegas Pro user since version 1.2

OS: Windows 10 Pro 1809

CPU: Intel Core i7-7820X

RAM: 32GB

GPU: Nvidia GeForce GTX 1080 8GB GDDR

Monitoring: Black Magic Design DeckLink SDI 4K

Audio: M-Audio M-Track Eight ASIO

Controller: Behringer X-Touch

SoundVisions wrote on 11/30/2018, 9:32 AM

I have Vegas Pro 16 version 307 and have several Waves plugins. Yes they do all glitch, but It's been my experience that if the gui is not visible the glitches go away. For example, if I have an audio chain with an generic eq / generic compressor / and the Butch Vig Waves plugin it will glitch if I am viewing the controls of the Butch Vig plugin on my screen. If I select one of the other plugins in the chain and make (for example) the EQ controls visible, the Butch Vig plugin disappears from view and the glitching goes away. It's kind of a pain, but you can make your adjustments on the waves plugin while it's glitching, then make the gui disappear and everything plays fine. It also doesn't seem to affect the render. Hopefully this (old) problem gets solved in an update, but this is a workaround that works for me in the interim.

This is precisly what I am experiencing on my main setup.

Hi joost-berk...

Yes, only Adobe Premier is on the Waves Audio compat page & Magix was open about Waves issues. But the 'quoted reply" was good news. Set the Plugin, close the plugin's GUI & the glitch goes away: I used SSL E/Scheps Channel/Fairchild670/L3 16/ARS Mastering Chain, all fine! Also at V10+ & owning almost all Waves plugs/+ WSG DSP Server... rather invested! Great yet not perfect work around for Vegas Pro 16 (307), despite still do mastering in Cubase Pro 10/Wavelab for most recorded musical mixes anyways for vids for full automation, nice for final tweak in VP16. Let me know any plugins react good/bad for the record! *had other problems with Softtube & others, but this I can live with; like Vegas.

 

Windows Pro 10 64x; i7 Intel xCore 8th gen 8700K 4.2Ghz; Asus X299 Prime-A; Corsair Vengeance LPX 64 GB RAM; NH-D15 Cooler; EV3A Supernova 650 G3; Samsung 960 EVO SSD. 5TB; Seagate 4TB HDD; WD 2 TB USB; Startech VIA Firewire; GeForce GTX1050Ti; Waves - WSG Server One; Midex-8; Cubase Pro 9.5/10.0.5; Vegas Pro 16 - 307; Ableton 10; MOTIF XF; TD-30 VDrums; Akai S5000; XR1, Focusrite ClarettPre8; Focusrite Voice Master; Yamaha SPX 900; Allen & Heath Mix Wiz 16; POD X3Pro; Samsung 27" , 22" Samsung, 20" Acer (by kit) monitor... (Waves Platinum /API /Abbeyroad /SSL 4000/ Sig Series Vocals/ VSeries /Scheps Omni Channel / H-Series /PRS SuperModels /Gtr3 /CLA CC / L3 16/ CLA Collection / Maserati /Video Sound Suite /JPP Analog Legends / Kramer Tape Transistors & Transistors / Grand Masters / Renaissance Maxx / Softtube / NuGen/ Bias/ Flux/ Addictive Keys, Inspire Virtual Keyboards)...

joost-berk wrote on 1/27/2019, 3:31 AM

 

Yes, only Adobe Premier is on the Waves Audio compat page & Magix was open about Waves issues. But the 'quoted reply" was good news. Set the Plugin, close the plugin's GUI & the glitch goes away: I used SSL E/Scheps Channel/Fairchild670/L3 16/ARS Mastering Chain, all fine! Also at V10+ & owning almost all Waves plugs/+ WSG DSP Server... rather invested! Great yet not perfect work around for Vegas Pro 16 (307), despite still do mastering in Cubase Pro 10/Wavelab for most recorded musical mixes anyways for vids for full automation, nice for final tweak in VP16. Let me know any plugins react good/bad for the record! *had other problems with Softtube & others, but this I can live with; like Vegas.

Hi SoundVisions,

We work with the Waves Platinum 9.2 bundle (64bit), Loudness Meters, Vocal Rider and EMO-D5. All this plugins work as expected when you close the GUI-window. But lately I am experiencing Vegas crashes after editing when initiating the Render As.. dialog. I think, (but i'm not shure yet) that Waves causes this crash of Vegas.

Vegas Pro user since version 1.2

OS: Windows 10 Pro 1809

CPU: Intel Core i7-7820X

RAM: 32GB

GPU: Nvidia GeForce GTX 1080 8GB GDDR

Monitoring: Black Magic Design DeckLink SDI 4K

Audio: M-Audio M-Track Eight ASIO

Controller: Behringer X-Touch

DjReneC wrote on 3/4/2019, 11:48 AM

Just had a new PC built for me. Solid State drive ... i7-9700k CPU @ 3.60GHz .. 32 gigs of Ram .. 64-bit OS 10 ... 8 gig vid card. I have a legit WAVES Gold bundle plus a few other WAVE plugins.

I'm having the same issue. Been using Vegas since its introduction after sound forge. Looks like this issue has been going on for over 3 years. If ACID works great then MAGIX wants us to do audio only on ACID. Make us purchase a second app. I don't see why they would move on fixing it after so many new versions. This is a real shame. I been on the fence about trying another DAW for audio. I hate to say it but looks like this just made me jump. Anyone here have any suggestions?

ryclark wrote on 3/5/2019, 7:30 AM

Cakewalk by Bandlab is free and a direct port from the old Cakewalk Sonar. 😃 Others swear by Reaper.

SoundVisions wrote on 6/5/2019, 5:48 AM

Just a quick note: after the latest update of Vegas Pro 16, although I had issues, with Waves Audio plugins, it was pointed out, the audio glitch that happened during selection & setting the audio FX, the problem in fact was fine, once the setting were done & the graphic interface of the Waves plugin was merely "closed". Well, it appears now this is much improved, in that I can have a Waves plugin showing on screen while the project plays,

**I can now edit setting of the plugin & the glitches & stutters seems to be fine while the project plays.. I've just noticed this while working on a project & was (for now) pleased if in fact all such issues are solved. Despite Vegas/Waves doesn't certify each other for perfect function, it's looking like some fixes are at play. Let me know your experiences!!

Windows Pro 10 64x; i7 Intel xCore 8th gen 8700K 4.2Ghz; Asus X299 Prime-A; Corsair Vengeance LPX 64 GB RAM; NH-D15 Cooler; EV3A Supernova 650 G3; Samsung 960 EVO SSD. 5TB; Seagate 4TB HDD; WD 2 TB USB; Startech VIA Firewire; GeForce GTX1050Ti; Waves - WSG Server One; Midex-8; Cubase Pro 9.5/10.0.5; Vegas Pro 16 - 307; Ableton 10; MOTIF XF; TD-30 VDrums; Akai S5000; XR1, Focusrite ClarettPre8; Focusrite Voice Master; Yamaha SPX 900; Allen & Heath Mix Wiz 16; POD X3Pro; Samsung 27" , 22" Samsung, 20" Acer (by kit) monitor... (Waves Platinum /API /Abbeyroad /SSL 4000/ Sig Series Vocals/ VSeries /Scheps Omni Channel / H-Series /PRS SuperModels /Gtr3 /CLA CC / L3 16/ CLA Collection / Maserati /Video Sound Suite /JPP Analog Legends / Kramer Tape Transistors & Transistors / Grand Masters / Renaissance Maxx / Softtube / NuGen/ Bias/ Flux/ Addictive Keys, Inspire Virtual Keyboards)...

flyerstl wrote on 6/5/2019, 9:18 AM

This is very promising. I might have to give it a shot. Still using Vegas 11, 32bit...the last stable one for using Waves plugs. jmm

SoundVisions wrote on 6/6/2019, 8:40 AM

Great..using all 64 bit plugins, Cubase Pro 10, VegasPro16 & so nice to work in Vegas while editing my plugins as the audio is playing (& video)I😝Its a big step up, despite still no "assurance" by both products that they are fully compatible.

Windows Pro 10 64x; i7 Intel xCore 8th gen 8700K 4.2Ghz; Asus X299 Prime-A; Corsair Vengeance LPX 64 GB RAM; NH-D15 Cooler; EV3A Supernova 650 G3; Samsung 960 EVO SSD. 5TB; Seagate 4TB HDD; WD 2 TB USB; Startech VIA Firewire; GeForce GTX1050Ti; Waves - WSG Server One; Midex-8; Cubase Pro 9.5/10.0.5; Vegas Pro 16 - 307; Ableton 10; MOTIF XF; TD-30 VDrums; Akai S5000; XR1, Focusrite ClarettPre8; Focusrite Voice Master; Yamaha SPX 900; Allen & Heath Mix Wiz 16; POD X3Pro; Samsung 27" , 22" Samsung, 20" Acer (by kit) monitor... (Waves Platinum /API /Abbeyroad /SSL 4000/ Sig Series Vocals/ VSeries /Scheps Omni Channel / H-Series /PRS SuperModels /Gtr3 /CLA CC / L3 16/ CLA Collection / Maserati /Video Sound Suite /JPP Analog Legends / Kramer Tape Transistors & Transistors / Grand Masters / Renaissance Maxx / Softtube / NuGen/ Bias/ Flux/ Addictive Keys, Inspire Virtual Keyboards)...