Magc YUV files in VP19 unable to load. Also no render option.

hambonio wrote on 9/16/2021, 4:09 PM

I upgraded to Vegas 19 simply because I was able to get the upgrade to Post for a good price. Mainly to get Vegas image.

When i tried opening up a recent project that was all rendered with MagicYUV to AVI files, it would not recognize any of the files. It just gave me errors and when I cleared the errors all the files in the project just showed as missing media.

I also noticed there is no render option for MagicYUV anymore either.

I can still thankfully open this project in VP 18, but still would like to move on to VP 19 just to be up to date if possible. I love the fluidity and stability the MagicYUV files have been for me while using VP18.

Any ideas?

Thanks in advance.

Comments

andyrpsmith wrote on 9/16/2021, 4:39 PM

Me too, no MagicYUV option in V19.

hambonio wrote on 9/16/2021, 5:13 PM

Me too, no MagicYUV option in V19.

I think I just got it to work. I copied the folder magicyuvplug located in C:\Program Files\Vegas\Vegas Pro 18.0\FileIO Plug-Ins\magicyuvplug and moved it to the identical folder under Vegas Pro 19.0

At first this alone didn't work so I investigated more.

I then found magicyuvplug.x64.fio2007-config that is located in C;\Program Files\Vegas\Vegas Pro 18.0 in the main directory. Copied that file to the identical folder in Vegas Pro 19, and now I can see the files, they play even more beautifully than they did in VP 18 and I do see a render option (have not used it yet).

 

FOR THE RECORD: The install file for the paid version only gives options for VP 17 and 18, and not 19 so it will not install there automatically. You have to do these manual steps.

hambonio wrote on 9/16/2021, 5:19 PM

And what I mean by more beautifully is my 60p footage is playing at a full 60 FPS in VP19 immediately after loading the project. While that may not sound great - I realized my ETH Mining software was running at the same time which usually cripples editing and have to turn it off to do so. And before to get 60FPS playback it seemed like I had to wait a few minutes (sometimes like 30 mins) after the project opened. Now it is instant.

andyrpsmith wrote on 9/16/2021, 5:21 PM

What a star, I did the first step but not the second. Many thanks - well done.

monoparadox wrote on 9/16/2021, 5:28 PM

And what I mean by more beautifully is my 60p footage is playing at a full 60 FPS in VP19 immediately after loading the project. While that may not sound great - I realized my ETH Mining software was running at the same time which usually cripples editing and have to turn it off to do so. And before to get 60FPS playback it seemed like I had to wait a few minutes (sometimes like 30 mins) after the project opened. Now it is instant.

Are you getting the render options, too or just playback?

hambonio wrote on 9/16/2021, 5:33 PM

And what I mean by more beautifully is my 60p footage is playing at a full 60 FPS in VP19 immediately after loading the project. While that may not sound great - I realized my ETH Mining software was running at the same time which usually cripples editing and have to turn it off to do so. And before to get 60FPS playback it seemed like I had to wait a few minutes (sometimes like 30 mins) after the project opened. Now it is instant.

Are you getting the render options, too or just playback?


Yep! It's all there and it works! And even has my old custom presets in there as well.

john_dennis wrote on 9/16/2021, 6:16 PM

Copied @MagicYUV

My main system:
Motherboard: Asus X99-AII
CPU: Intel i7-6850K
GPU: Sapphire Radeon RX480-8GB
RAM: Corsair Dominator (4 x 4 GB) DDR4 2400
Disk O/S & Programs: Intel SSD 750 (400 GB)
Disk Active Projects: 1TB & 2TB WD BLACK SN750 NVMe Internal PCI Express 3.0 x4 Solid State Drives
Disk Other: WD Ultrastar/Hitachi Hard Drives: WDBBUR0080BNC-WRSN, HGST HUH728080ALE600, 724040ALE640, HDS3020BLA642
Case: LIAN LI PC-90 Black Aluminum ATX Full Tower Case
CPU cooling: Corsair Hydro series H115i
Power supply: SeaSonic SS-750KM3 750W 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Power Supply
Drive Bay: Kingwin KF-256-BK 2.5" and 3.5" Trayless Hot Swap Rack with USB 3
Sound card: Crystal Sound 3 on motherboard. Recording done on another system.
Primary Monitor: Asus ProArt PA248q (24" 1920 x 1200)
O/S: Windows 10 Pro 22H2, Build 19045.2130

Camera: Sony RX10 Model IV

https://www.youtube.com/user/thedennischannel

monoparadox wrote on 9/16/2021, 8:28 PM

 


Yep! It's all there and it works! And even has my old custom presets in there as well.

Thanks, it works. I had just gotten a new computer and only installed V.19. Had to reinstall V.18, but that wasn't too much effort.

VEGASPascal wrote on 9/17/2021, 9:04 AM

This is an expected behaviour. If you use a new host (VEGAS Pro 19) you have to reinstall the plugins (MagicYUV).

RogerS wrote on 9/17/2021, 9:57 AM

Now MagicYUV just needs to update the installer...

hambonio wrote on 9/17/2021, 3:30 PM

This is an expected behaviour. If you use a new host (VEGAS Pro 19) you have to reinstall the plugins (MagicYUV).

The MagicYUV installer does not currently give an option for Vegas Pro 19 - so it must be done manually after installing into an older version.

diverG wrote on 9/17/2021, 3:33 PM

Does not seem to work going from VP17 to VP19 but OK copying from VP18 to VP19

Sys 1 Gig Z370-HD3, i7 8086K @ 5.0 Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb hd,  GTX 1060 6Gb Vegas 18 & 19 plus Edius 8WG DVResolve18 Studio. Win 10pro (20H2) BMIP4k video out. (PS 750W)

Sys 2 Gig Z170-HD3, i7 6700K @ 3.8Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb, hdd GTX 750ti,  Vegas 18 plus Edius 8WG DVResolve18 Studio Win 10pro (20H2) BMIP4k video out. (PS 650W)

Sys 3 Laptop 'Clevo' i7 6700K @ 3.0ghz, 16gb ram, 250gb SSd + 2Tb hdd,   nvidia 940 M graphics. VP17 via humble bundle. Plus Edius 8WG Win 10pro (20H2) Resolve18

 

fifonik wrote on 10/5/2021, 5:15 PM

I noticed the same: copied MagicYUV stuff from VP17 and when I opening "Render As" dialog I'm getting an error mentioned MagicYUV most of the times (but not always!)

I upgraded from VP17 to VP19 and have not tried to install MagicYUV to VP18 and copy it from there to VP19 yet.

I hope MagicYUV installer will be updated soon.

 

UPDATE: Installed MagicYUV for VP18, copied manually to VP19 -- all good. Noticed, that dll files size from VP17 and VP18 are different.

Last changed by fifonik on 10/6/2021, 5:46 AM, changed a total of 1 times.

Camcorder: Panasonic X920

Desktop: MB: MSI B450M MORTAR TITANIUM, CPU: AMD Ryzen 3700X (not OC), RAM: G'Skill 16 GB DDR4@3200 (not OC), Graphics card: MSI RX580 8GB (factory OC), SSD: Samsung 970 Evo+ NVMe 500MB (OS), HDDs: Seagate & Toshiba 4TB, OS: Windows 10 Pro 21H2

NLE: Vegas Pro [Edit] 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19

MagicYUV wrote on 11/15/2021, 4:58 AM

Sorry for being absent, the installer is now updated, it installs the same plugin for both VP18 and VP19. It should work fine, but I have to verify with MAGIX if the plugin API has changed or not.

However the VP17 plugin will cause crashes if used with VP18 or newer, as the plugin API has changed in newer versions.

MagicYUV wrote on 11/15/2021, 5:02 AM

As an additional note for tinkerers, there are 2 files that are relevant for the plugin, in case someone's interested:

"c:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 19.0\magicyuvplug.x64.fio2007-config"
"c:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 19.0\FileIO Plug-Ins\magicyuvplug\magicyuvplug.dll"

(Note that the plugin also depends on other DLLs installed globally by the installer into the Windows system.)

_Mark_ wrote on 11/15/2021, 6:41 AM

Sorry for being absent, the installer is now updated, it installs the same plugin for both VP18 and VP19. It should work fine, but I have to verify with MAGIX if the plugin API has changed or not.

However the VP17 plugin will cause crashes if used with VP18 or newer, as the plugin API has changed in newer versions.

Thank you for the update :-)

Windows 10 Enterprise 20H2
ASUS TUF B450-PRO GAMING
ASUS VP28U 4K Monitor
AMD Ryzen 9 5900X 12 Core
64GB DDR4 3200MHZ
MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G (Latest Studio Drivers)

Audio Interface: Zoom UAC 8
Camera: Sony FDR-AX100E
Audio: Sony PCM-D100

 

Gid wrote on 10/3/2022, 8:02 AM

@MagicYUV Hi. I've been trying to do this for VP20 from VP19, I've transferred all the files but still not showing?

Seems like i have the latest, I thought i would run the installer anyway just to see if it repaired or update & it says Install Vegas Pro 19 Plugin, does that mean it's not compatible with VP20 yet?

Last changed by Gid on 10/3/2022, 9:50 AM, changed a total of 1 times.

Vegas Pro 20
Vegas Pro/Post 19 (Latest build), HitFilm Pro,  
Magix Movie Studio Platinum 2023 - from 2004-ish - Latest version,
Magix VPX14
Adobe After Effects
Boris Continuum & Sapphire, 
Silhouette Standalone + Plugin, 
Mocha Pro Standalone + Plugin, 
Boris Optics,
Desktop PC Microsoft Windows 10 Pro - 64-Bit
ASUS PRO WS WRX80E-SAGE SE WIFI AMD Motherboard
AMD Ryzen Threadripper PRO 3975WX 3.5GHz 32 Core
Corsair iCUE H150i RGB PRO XT 360mm All-in-One Liquid CPU Cooler
RAM 256GB ( 8x Micron 32GB (1x 32GB) 2666MHz DDR4 RAM )
2x Western Digital Black SN850 2TB M.2-2280 SSD, 7000MB/s Read, 5100MB/s Write
(programs on one, project files on the other)
Graphics MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24GB OC GPU
ASUS ROG Thor 1200W Semi-Modular 80+ Platinum PSU 
Fractal Design Define 7 XL Dark TG Case with 3 Fans

I'm 54, I've been a UK joiner for 38yrs, apprentice trained & time served, I make videos about my work & post them on Youtube so that i can share what I've learnt over the yrs,
https://www.youtube.com/c/Gidjoiner

At the moment my filming is done with a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G