Picture In Picture

beaverbrook wrote on 5/25/2023, 6:54 AM

When I add a Picture In Picture, the square does not wrap around the object. Instead, it has a massive space around the object which makes altering the size and shape of the object very difficult.

Any help is appreciated. Thanks.

Comments

Former user wrote on 5/25/2023, 7:20 AM

@beaverbrook Hi, can you show a picture with it on the Pan/crop

beaverbrook wrote on 5/25/2023, 7:53 AM

Former user wrote on 5/25/2023, 8:48 AM

 Hi, sometimes problems like this can be because the media is the wrong size in Pan/crop, but I tried it out in the pictures below so I don't think that's the reason for the problem.

Original

Match to output Aspect ratio the size/height would have to be corrected,

I copy the height from the original then paste after Match to output Aspect ratio

@beaverbrook Hi, you have another fx added to the project,?

& this should maybe have been continued in your previous post about the same or similar matter, It doesn't feel like this is the full story? https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/picture-in-picture--141060/

set wrote on 5/25/2023, 8:50 AM

Oops - sorry, I misread

Edit: I remove my comment to prevent confusion

Last changed by set on 5/25/2023, 9:04 AM, changed a total of 1 times.

Setiawan Kartawidjaja
Bandung, West Java, Indonesia (UTC+7 Time Area)

Personal FB | Personal IG | Personal YT Channel
Chungs Video FB | Chungs Video IG | Chungs Video YT Channel
Personal Portfolios YouTube Playlist
Pond5 page: My Stock Footage of Bandung city

 

System 5-2021:
Processor: Intel(R) Core(TM) i7-10700 CPU @ 2.90GHz   2.90 GHz
Video Card1: Intel UHD Graphics 630 (Driver 31.0.101.2127 (Feb 1 2024 Release date))
Video Card2: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 (Driver Version 551.23 Studio Driver (Jan 24 2024 Release Date))
RAM: 32.0 GB
OS: Windows 10 Pro Version 22H2 OS Build 19045.3693
Drive OS: SSD 240GB
Drive Working: NVMe 1TB
Drive Storage: 4TB+2TB

 

System 2-2018:
ASUS ROG Strix Hero II GL504GM Gaming Laptop
Processor: Intel(R) Core(TM) i7 8750H CPU @2.20GHz 2.21 GHz
Video Card 1: Intel(R) UHD Graphics 630 (Driver 31.0.101.2111)
Video Card 2: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 VRAM (Driver Version 537.58)
RAM: 16GB
OS: Win11 Home 64-bit Version 22H2 OS Build 22621.2428
Storage: M.2 NVMe PCIe 256GB SSD & 2.5" 5400rpm 1TB SSHD

 

* I don't work for VEGAS Creative Software Team. I'm just Voluntary Moderator in this forum.

3POINT wrote on 5/25/2023, 9:44 AM

When I compare both screen shots from first post and this post, I could imagine that @beaverbrook messed around with trackmotion or applied also a PIPfx to the preview.

 

Former user wrote on 5/25/2023, 10:11 AM

@3POINT Hi, adding some Track Motion is the only way I can make this happen, but adding PinP to the preview affects everything & there's no keyframe gap below his top track to indicate Track Motion has changed,

(your second pic is tiny)

Former user wrote on 5/25/2023, 10:20 AM

@set @3POINT @beaverbrook

Why is the top of the timeline & number like this?

Yelandkeil wrote on 5/25/2023, 11:57 AM

ASUS TUF Gaming B550plus BIOS3202: 
*Thermaltake TOUGHPOWER GF1 850W 
*ADATA XPG GAMMIX S11PRO 512GB->sys & 2TB->data 
*G.SKILL F4-3200C16Q-64GFX 
*AMD Ryzen9 5950x + LiquidFreezer II-240 
*XFX Speedster-MERC319-RX6900XT <-AdrenalinEdition 24.7.1
Windows11Pro: 23H2-22631.3880; Direct3D Driver=9.17.11.0267

Samsung 2xLU28R55 300CD/m²HDR10 (peak 1499nits) ->2xDPort
LG DSP7 Surround 5.1Soundbar ->TOSLINK (AAFOptimusPack 6.0.9403.1)
ROCCAT Kave 5.1Headset/Mic ->Analog

GH5sHLG_4k30p: AWB, Shutter=1/50, ISO=auto
ProtuneFlat_2.7k60pLinear: AWB, Shutter=auto, ISO=400

Vegaspro21 + Handbrake/XMediaRecode + DVDArchi7 
Acidpro10 + SoundForgepro14.0.065 + SpectraLayerspro7 

K-LitecodecPack17.8.0 (MPC Video Renderer for HDR10-Videoplayback) 

Former user wrote on 5/25/2023, 12:15 PM

@Yelandkeil Thanks 👍

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 4:28 AM

When I compare both screen shots from first post and this post, I could imagine that @beaverbrook messed around with trackmotion or applied also a PIPfx to the preview.

 

My original problem involved messing around with track motion, yes. But let's start over again...

I deleted all tracks and added them again. The first thing I see, is that the video preview window is small. Although the picture is a reasonable size within the small window.



After doing that basic action, I add the "Picture In Picture" to the top picture track and then get this.


So the picture seems to get smaller, while the small video preview window stays the same.
I haven't added anything else beyond this point or messing with any buttons or settings that I am aware of.

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 4:35 AM

 Hi, sometimes problems like this can be because the media is the wrong size in Pan/crop, but I tried it out in the pictures below so I don't think that's the reason for the problem.

Original

Match to output Aspect ratio the size/height would have to be corrected,

I copy the height from the original then paste after Match to output Aspect ratio

@beaverbrook Hi, you have another fx added to the project,?

& this should maybe have been continued in your previous post about the same or similar matter, It doesn't feel like this is the full story? https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/picture-in-picture--141060/

Yes, I did have a track mothion FX in there.
I wish there were a list that showed ALL the FX in the entire project, so I don't miss anything.

Regardless, if I delete it, or even delete everything and start over, I still get the same problem as before. The image is small and the Picture and Picture does not wrap around the object for manipulation.

EricLNZ wrote on 5/26/2023, 4:38 AM

It is difficult to be sure but it looks like you may have Video FX applied to the tracks?

 

3POINT wrote on 5/26/2023, 5:00 AM



I deleted all tracks and added them again. The first thing I see, is that the video preview window is small. Although the picture is a reasonable size within the small window.



 

As I mentioned before, you probably also applied PIPFX to the preview. That is what your preview shows.

Check the applied preview FX:

Last changed by 3POINT on 5/26/2023, 5:04 AM, changed a total of 1 times.

3POINT, Theo Houben, Vegasuser since version 5 and co-founder and moderator of the Dutch Vegasforum https://www.vegas-videoforum.nl/index.php

Recware: DJI Osmo Pocket/Mavic Mini, GoproHero7Black, PanasonicFZ300/HCX909.

Software: Vegaspro365+Vegasaur, PowerDirector365, Davinci Resolve 18

Hardware: i910900k, 32GB, GTX2080super, 2x1920x1200 display

Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 5:02 AM

Ok, I scrapped everything and started a new project.
The first thing I did was put this mp4 into the timeline. For some reason, some of the picture is blacked out.

This might be the root of the problem.

Former user wrote on 5/26/2023, 5:20 AM

 

My original problem involved messing around with track motion, yes. But let's start over again...

I deleted all tracks and added them again. The first thing I see, is that the video preview window is small. Although the picture is a reasonable size within the small window.



After doing that basic action, I add the "Picture In Picture" to the top picture track and then get this.


So the picture seems to get smaller, while the small video preview window stays the same.
I haven't added anything else beyond this point or messing with any buttons or settings that I am aware of.

@beaverbrook You've done ore than just add PinP, as mentioned you've got an FX applied to both tracks, the gap at the bottom of track 1 implies some Track Motion has been added, & there's an FX added to the project, shown on the fx with a blue circle at he top of the preview window.

j-v wrote on 5/26/2023, 5:21 AM

And how does it go if you start a new project after set in the menu View/Window Layouts to the Default Layout?

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
560.70 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 560.70 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

Former user wrote on 5/26/2023, 5:26 AM

Ok, I scrapped everything and started a new project.
The first thing I did was put this mp4 into the timeline. For some reason, some of the picture is blacked out.

This might be the root of the problem.

@beaverbrook You two commented while i was typing,

Again there's more added, there's an fx on track 1 & the gap under track 1 shows Track Motion is added,

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 6:29 AM

And how does it go if you start a new project after set in the menu View/Window Layouts to the Default Layout?

If I start from defualt window and start new project and add in the two assets and try not to change anything I get a small preview because the crop is all weird and messed up and I have no idea why.

*edit* I tried to record with Vegas, it makes no difference at all. The video is still loaded with a messed up crop.

Dexcon wrote on 5/26/2023, 6:48 AM

Just as a matter of interest, does the imported image have the same size (e.g.1920x1080, 3840x2160 etc) as your project's size as per Project Properties? If not, has "Adjust source media to better match project or render settings" been checked 'on' in Project Properties before importing that image onto the timeline?

Cameras: Sony FDR-AX100E; GoPro Hero 11 Black Creator Edition

Installed: Vegas Pro 16, 17, 18, 19, 20 & 21, HitFilm Pro 2021.3, DaVinci Resolve Studio 18.5, BCC 2023.5, Mocha Pro 2023, Ignite Pro, NBFX TotalFX 7, Neat NR, DVD Architect 6.0, MAGIX Travel Maps, Sound Forge Pro 16, SpectraLayers Pro 11, iZotope RX10 Advanced and many other iZ plugins, Vegasaur 4.0

Windows 11

Dell Alienware Aurora 11

10th Gen Intel i9 10900KF - 10 cores (20 threads) - 3.7 to 5.3 GHz

NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB GDDR6 - liquid cooled

64GB RAM - Dual Channel HyperX FURY DDR4 XMP at 3200MHz

C drive: 2TB Samsung 990 PCIe 4.0 NVMe M.2 PCIe SSD

D: drive: 4TB Samsung 870 SATA SSD (used for media for editing current projects)

E: drive: 2TB Samsung 870 SATA SSD

F: drive: 6TB WD 7200 rpm Black HDD 3.5"

Dell Ultrasharp 32" 4K Color Calibrated Monitor

j-v wrote on 5/26/2023, 6:56 AM

And how does it go if you start a new project after set in the menu View/Window Layouts to the Default Layout?

If I start from defualt window and start new project and add in the two assets and try not to change anything I get a small preview because the crop is all weird and messed up and I have no idea why.

Both Videotracks have a crop function, very strange because I'm not seeing that at using the default lay-out.
Did you already did a complete reset of Vegas?

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
560.70 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 560.70 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 7:47 AM

Just as a matter of interest, does the imported image have the same size (e.g.1920x1080, 3840x2160 etc) as your project's size as per Project Properties? If not, has "Adjust source media to better match project or render settings" been checked 'on' in Project Properties before importing that image onto the timeline?

The image is 512x512, so it is square and not 1920x1080 like the project.

Yes, I do have "Adjust source media to better match project or render settings" checked to "on".

beaverbrook wrote on 5/26/2023, 7:48 AM

And how does it go if you start a new project after set in the menu View/Window Layouts to the Default Layout?

If I start from defualt window and start new project and add in the two assets and try not to change anything I get a small preview because the crop is all weird and messed up and I have no idea why.

Both Videotracks have a crop function, very strange because I'm not seeing that at using the default lay-out.
Did you already did a complete reset of Vegas?

Ok, so that is not normal? Nice to know.
Every time I add a video track, there is a "crop" effect added and I does not give an option to delete it.
I don't know what "a complete reset" means. I started a "new" project. Do I have to do a reset?

Dexcon wrote on 5/26/2023, 7:55 AM

Do I have to do a reset?

No, but it might help - https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/faq-how-can-i-reset-vegas-pro-to-default-settings--104646/

Cameras: Sony FDR-AX100E; GoPro Hero 11 Black Creator Edition

Installed: Vegas Pro 16, 17, 18, 19, 20 & 21, HitFilm Pro 2021.3, DaVinci Resolve Studio 18.5, BCC 2023.5, Mocha Pro 2023, Ignite Pro, NBFX TotalFX 7, Neat NR, DVD Architect 6.0, MAGIX Travel Maps, Sound Forge Pro 16, SpectraLayers Pro 11, iZotope RX10 Advanced and many other iZ plugins, Vegasaur 4.0

Windows 11

Dell Alienware Aurora 11

10th Gen Intel i9 10900KF - 10 cores (20 threads) - 3.7 to 5.3 GHz

NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB GDDR6 - liquid cooled

64GB RAM - Dual Channel HyperX FURY DDR4 XMP at 3200MHz

C drive: 2TB Samsung 990 PCIe 4.0 NVMe M.2 PCIe SSD

D: drive: 4TB Samsung 870 SATA SSD (used for media for editing current projects)

E: drive: 2TB Samsung 870 SATA SSD

F: drive: 6TB WD 7200 rpm Black HDD 3.5"

Dell Ultrasharp 32" 4K Color Calibrated Monitor

Former user wrote on 5/26/2023, 7:55 AM

@beaverbrook Hi, if I do this in the picture, right click - Set Default Track Properties with Crop applied on the track, when I open a new project Crop is already applied, Tick Restore Original Defaults to get rid of that Crop FX