(FAQ) How can I reset VEGAS Pro to default settings?

NickHope wrote on 11/25/2016, 5:40 AM

If VEGAS Pro is behaving strangely you can try resetting it to the default settings. You may also wish to do this in order to reconfigure VEGAS from scratch.

If you have worked hard on configuring personalised settings then back up your C: drive before you do this so you can restore them if this doesn't help.

Reset as follows:

  1. Close VEGAS Pro
  2. Press CTRL+SHIFT on your keyboard while double-clicking the program's shortcut icon on the desktop to launch it *.
  3. Continue holding CTRL+SHIFT down until you see a window that asks "Do you want to reset all preferences to default values?"
  4. Place a checkmark next to "Delete all cached application data" and then click "Yes".
  5. For older products, continue to hold the CTRL & SHIFT keys until the program is fully loaded.
     

* - Note that you will not see the "Delete all cached application data" box if you open the program from the Windows Start Menu or programs list.

More help with resetting VEGAS to default settings is available here.

Comments

NickHope wrote on 11/25/2016, 5:40 AM

Please send me corrections or additions to this by personal message. You may add them in a comment here but comments may be deleted later as this is an "FAQ" post.

fan-boy wrote on 2/19/2019, 7:55 PM

Seems Vegas "poles" the detection of key press Ctrl-Shift , when Vegas is launching . Thus sometimes Vegas "Misses" the key press . I reset rarely , but it works best to repeatedly press : Ctrl-Shift , let go , Ctrl-Shift , let go , Ctrl-Shift let go , maybe up to 5 times , until the reset Message Box appears . If Vegas Splash screen appears , then nothing happened . Close Vegas and try again .

Musicvid wrote on 2/19/2019, 8:05 PM

That's pretty much a Windows quirk, which can be annoying if you're in a hurry.

Happens a lot in Photoshop, also.

While holding Ctrl, add Shift, then click Whatever. Works reliably on my keyboard.

Eagle Six wrote on 2/20/2019, 1:51 PM

Left click once the shortcut to highlight, then 'Ctrl+Shift' + double left click, works every time for me.

System Specs......
Corsair Obsidian Series 450D ATX Mid Tower
Asus X99-A II LGA 2011-v3, Intel X99 SATA 6 Gb/s USB 3.1/3.0 ATX Intel Motherboard
Intel Core i7-6800K 15M Broadwell-E, 6 core 3.4 GHz LGA 2011-v3 (overclocked 20%)
64GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200
Corsair Hydro Series H110i GTX 280mm Extreme Performance Liquid CPU Cooler
MSI Radeon R9 390 DirectX 12 8GB Video Card
Corsair RMx Series RM750X 740W 80 Plus Gold power pack
Samsung 970 EVO NVMe M.2 boot drive
Corsair Neutron XT 2.5 480GB SATA III SSD - video work drive
Western Digitial 1TB 7200 RPM SATA - video work drive
Western Digital Black 6TB 7200 RPM SATA 6Bb/s 128MB Cache 3.5 data drive

Bluray Disc burner drive
2x 1080p monitors
Microsoft Window 10 Pro
DaVinci Resolve Studio 16 pb2
SVP13, MVP15, MVP16, SMSP13, MVMS15, MVMSP15, MVMSP16

douglas-hess wrote on 4/12/2020, 4:29 PM

I have uninstalled and clean installed 10 times. I have tried all of the tricks and what happens is, it works perfect for like two days. I don't even turn the computer off and re-launch and it sticks on Creating Windows and then crashes with the exact same list as in the original message. This is ridiculous.

vkmast wrote on 4/12/2020, 4:34 PM

Uninstalling and reinstalling is not the same as resetting the software to default settings. Please start a new thread for your issue.

@douglas-hess

Musicvid wrote on 4/12/2020, 4:35 PM

@douglas-hess

Feel free to start your own thread, this is a general FAQ, not support for your particular issue. Thanks for understanding.

Reginald-Hartt wrote on 7/3/2020, 2:19 PM

I am having the same problem with audio. This is a BIG bummer. Previous versions (16, 14) work fine. This is an issue with 17.

Reginald-Hartt wrote on 7/3/2020, 2:21 PM

Tried to reach online support to send files. Got on a merry-go-round that goes nowhere. VERY frustrating.

EricLNZ wrote on 7/3/2020, 6:52 PM

@Reginald-Hartt What problem are you having? This is a thread about resetting.

Suggest you start your own new thread and someone may be able to hep you.

Reginald-Hartt wrote on 7/3/2020, 8:52 PM

I started looking for a solution to my sound problem which led me here. Resetting was offered as a fix. Tried to do that and have so far failed. Have also failed to get feedback from Magix.