VEGAS Pro 18 Update 3 (Build 434) - General Discussion

Comments

fr0sty wrote on 2/7/2021, 6:14 AM

Robert, I sympathize with your frustration and appreciate how calm and respectfully you detailed your grievances, but this is a forum for seeking help with VEGAS issues, there is a community rule against using it to blow off steam. Let's try to keep this to just the support questions.

I will be glad to help as much as I can, and if I cannot, I will refer your issue to the development team, any of whom may see this and jump in to help as well, as they browse these forums when they're not too busy coding away, trying to make VEGAS a better product.

Regarding your crash, when you try to launch it, specifically what happens? Does it just not respond at all? Does a splash screen pop up, but then it crashes? Is there any error message displayed? Does uninstalling and reinstalling the software help?

We'll start with the software itself and try to see if we can find any fault in it that could be causing this. From there we'll see if it's possible that any outside influences are involved, such as driver issues (this is often a cause of VEGAS problems, especially with GPU drivers). As a rule of thumb, you want to make sure you have the latest Studio driver installed if using Nvidia GPUs, or the latest Enterprise Pro driver installed if using AMD GPUs. The game ready drivers have been known to cause issues in the past, plus those creative-focused drivers enable 10 bit color display if your monitor supports it, so they're a great thing to have anyway.

When you reply to these questions, please do so in a new thread so our conversation doesn't get buried under other posts talking about other things.

 

Last changed by fr0sty on 2/7/2021, 6:17 AM, changed a total of 4 times.

Systems:

Desktop

AMD Ryzen 7 1800x 8 core 16 thread at stock speed

64GB 3000mhz DDR4

Geforce RTX 3090

Windows 10

Laptop:

ASUS Zenbook Pro Duo 32GB (9980HK CPU, RTX 2060 GPU, dual 4K touch screens, main one OLED HDR)

andyrpsmith wrote on 2/8/2021, 5:14 AM

Cannot get V18 434 to save render favourites. It has two which were saved from older versions (V15 or V16) but it will not save additional favourites now. Also a script I have used before - batch render with PC shut down now does not save the render or shut down.

(Intel 3rd gen i5@4.1GHz, 32GB RAM, SSD, 1080Ti GPU, Windows 10) Not now used with Vegas.

13th gen i913900K - water cooled, 96GB RAM, 4TB M2 drive, 4TB games SSD, 2TB video SSD, GPU RTX 4080 Super, Windows 11 pro

j-v wrote on 2/8/2021, 6:44 AM

Cannot get V18 434 to save render favourites. It has two which were saved from older versions (V15 or V16) but it will not save additional favourites now. Also a script I have used before - batch render with PC shut down now does not save the render or shut down.

No problem here if I save the preset the (my?) normal way, look


and than make it a favourit and show it that way


 

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
522.22 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 522.22 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

musko wrote on 2/8/2021, 6:55 AM

Cannot get V18 434 to save render favourites. It has two which were saved from older versions (V15 or V16) but it will not save additional favourites now. Also a script I have used before - batch render with PC shut down now does not save the render or shut down.

Same here.

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/bug-report-in-vegas-pro-18-0-434-renderas-favorite-star-bug--127092/

andyrpsmith wrote on 2/8/2021, 7:01 AM

Sorry I meant the yellow star favourite label is not saved on exit. Thanks

(Intel 3rd gen i5@4.1GHz, 32GB RAM, SSD, 1080Ti GPU, Windows 10) Not now used with Vegas.

13th gen i913900K - water cooled, 96GB RAM, 4TB M2 drive, 4TB games SSD, 2TB video SSD, GPU RTX 4080 Super, Windows 11 pro

j-v wrote on 2/8/2021, 7:49 AM

Sorry I meant the yellow star favourite label is not saved on exit. Thanks

Than you looked not (good) at the given screenshot.
And this is after many restarts

Probably you mean something else with a favourite label and how to show them.

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
522.22 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 522.22 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

Jack S wrote on 2/8/2021, 11:35 AM

@andyrpsmith, @musko, @j-v, I can confirm that this is happening to me as well. I haven't had to define any favourites for quite a while but I've just tried it and the result is, all my favourite render settings have been 'undefined'. They're still there, but there are no yellow stars. I've checked the file 'Favorites.settings' in C:\Users\[Username]\Appdata\Roaming\VEGAS\Render Templates' and it's being overwritten when a favourite is defined but it must be null data because I don't even need to exit VEGAS. When I go into the render dialog again in the same session, the favourites have been 'undefined' again. See my screen recording below.

Last changed by Jack S on 2/8/2021, 11:35 AM, changed a total of 1 times.

My system
Genshin Infinity Gaming PC
Motherboard Gigabyte H610M H: m-ATX w/, USB 3.2, 1 x M.2
Power Supply Corsair RM750X
Intel Core i7-13700K - 16-Core [8P @ 3.4GHz-5.4GHz / 8E @ 2.50GHz-4.20GHz]
30MB Cache + UHD Graphics, Ultimate OC Compatible
Case Fan 4 x CyberPowerPC Hyperloop 120mm ARGB & PWM Fan Kit
CPU Fan CyberPowerPC Master Liquid LITE 360 ARGB AIO Liquid Cooler, Ultimate OC Compatible
Memory 32GB (2 x 16GB) DDR5/5200MHz Corsair Vengeance RGB
MSI GeForce RTX 4060 Ti 8GB - Ray Tracing Technology, DX12, VR Ready, HDMI, DP
System drive 1TB WD Black SN770 M.2 NVMe PCIe SSD - 5150MB/s Read & 4900MB/s Write
Storage 2 x 2TB Seagate BarraCuda SATA-III 6.0Gb/s 7200RPM
Windows 11 Home (x64)
Monitors
Generic Monitor (PHL 222V8) connected to GeForce RTX 4060 Ti
Generic Monitor (SAMSUNG) connected to iGPU

Camcorder
SONY Handycam HDR-XR550VE

j-v wrote on 2/8/2021, 12:13 PM

@Jack S Why did you delete to see the favourites at the the templates at 29 sec. Compare to what I did in my last video at 34 secs. I switch to another favourite to see it and switched back to the one I wanted to see.

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W11 home version 23H2, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti with driver
522.22 Studiodriver and Intel HD graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Laptop  :Asus ROG Str G712L, W11 home version 23H2, CPU i7-10875H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 with Studiodriver 522.22 and Intel UHD Graphics 630 with driver 31.0.101.2127
Vegas software: VP 10 to 21 and VMS(pl) 10,12 to 17.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEM CELL DONOR!!! (because it saved my life in 2016)

 

Jack S wrote on 2/8/2021, 4:40 PM

@j-v I selected not to see the favourites because there were no favourites. I needed to see the list of templates so that I could show that the favourites I started with had been reverted to undeclared.

My system
Genshin Infinity Gaming PC
Motherboard Gigabyte H610M H: m-ATX w/, USB 3.2, 1 x M.2
Power Supply Corsair RM750X
Intel Core i7-13700K - 16-Core [8P @ 3.4GHz-5.4GHz / 8E @ 2.50GHz-4.20GHz]
30MB Cache + UHD Graphics, Ultimate OC Compatible
Case Fan 4 x CyberPowerPC Hyperloop 120mm ARGB & PWM Fan Kit
CPU Fan CyberPowerPC Master Liquid LITE 360 ARGB AIO Liquid Cooler, Ultimate OC Compatible
Memory 32GB (2 x 16GB) DDR5/5200MHz Corsair Vengeance RGB
MSI GeForce RTX 4060 Ti 8GB - Ray Tracing Technology, DX12, VR Ready, HDMI, DP
System drive 1TB WD Black SN770 M.2 NVMe PCIe SSD - 5150MB/s Read & 4900MB/s Write
Storage 2 x 2TB Seagate BarraCuda SATA-III 6.0Gb/s 7200RPM
Windows 11 Home (x64)
Monitors
Generic Monitor (PHL 222V8) connected to GeForce RTX 4060 Ti
Generic Monitor (SAMSUNG) connected to iGPU

Camcorder
SONY Handycam HDR-XR550VE

TehItOut wrote on 2/14/2021, 6:16 PM

Update 434 has broken my install. I get the messages in the attached photo's when I try to use it now.

DustBin wrote on 2/15/2021, 12:20 PM

EDIT: Found a way to downgrade to previous version (Build 373), and everything works as normal.
See this forum post for download.

 

Newest update broke the render function.

I had postponed installing the newest update until a few hours ago. Now every time I open Veg18 the update window always pops up, even though I already have the newest version. And when I hit the render button, I get an error message saying some COM device is not available. I have reinstalled 5 times and counting, and everything works just fine for bit, rendering and all. But suddenly next time I open the program, I get the update window in all its glory, and whatever COM thing-a-ma-jig suddenly don't work no more.

Below is the error message I get every time I hit the render button.

I have tried rebooting, running in compatibility mode and admin mode to no avail. The only thing that fixes it is to completely uninstall then reinstall. But as mentioned, works for a bit, but returns next time I launch the program.

 

Anyone smarter than me have a clue of whats going on?
Is there anyway I can downgrade to the previous update? And if so, how?
I can confirm everything worked just fine prior to the update, and all COM devices were behaving nicely.


-DustBin

TehItOut wrote on 2/15/2021, 1:38 PM

Going to give this a try Dustbin to see if it fixes my problem as well.

Update: Didn't work.

Tries so far:

CTRL L

R/click run as admin

full uninstall system clean/reg clean re-install

Previous version install

Install/run with AV turned off

Added to firewall exceptions

Turn it off/on OFC

Still cannot open any previous projects / completed video's / new video's for import

System:12 Core threadripper / 32Gig / M.2 SSD x3 / GTX 1080 with Studio drivers

 

It was woking fine untill I went to use it 2 nights ago (UK)

guy-smith wrote on 2/26/2021, 12:30 AM

Upgraded from build 373 to 434 and now everything works like it's stuck in molasses...undos take 20-30 seconds, cursor movement response times take a couple of seconds, anything selected has response lags. Also, something new - noted that video tracks have a tendency to drop in preview, regardless of the quality selected.

I didn't notice these problems in build 373, or in version 17. Any ideas on how to solve this short of going back to build 373 or Version 17?

Thanks, Guy

RogerS wrote on 2/26/2021, 1:26 AM

Hard to say- never had that issue. Resetting Vegas and clearing the cache can solve hard to diagnose issues (hold control-shift on startup). You will lose customized settings but not projects.

Custom PC (2022) Intel i5-13600K with UHD 770 iGPU with latest driver, MSI z690 Tomahawk motherboard, 64GB Corsair DDR5 5200 ram, NVIDIA 2080 Super (8GB) with latest studio driver, 2TB Hynix P41 SSD, Windows 11 Pro 64 bit

Dell XPS 15 laptop (2017) 32GB ram, NVIDIA 1050 (4GB) with latest studio driver, Intel i7-7700HQ with Intel 630 iGPU (latest available driver), dual internal SSD (1TB; 1TB), Windows 10 64 bit

VEGAS Pro 19.651
VEGAS Pro 20.411
VEGAS Pro 21.208

Try the
VEGAS 4K "sample project" benchmark: https://forms.gle/ypyrrbUghEiaf2aC7
VEGAS Pro 20 "Ad" benchmark: https://forms.gle/eErJTR87K2bbJc4Q7

arthur7 wrote on 2/27/2021, 4:59 AM

Dear Community,

We have just released the third update for VEGAS Pro 18. Please give us your feedback in this thread.

If you already have an earlier build of VEGAS Pro 18,  there is no need to uninstall it, build 434 will overwrite your installation and retain your settings. Keep in mind that your computer will need to be online for activation after the update.

For more information, please refer to our official announcement with patch notes.

I hope you have a great rest of your week.

Sincerely,

Bri

I am tired of fixes, can you give us a new Vegas built from the ground? Its core is a trash, although i have much better performance it crashes constantly, all the time and the live save is making it too slow to work on..

walter-i. wrote on 2/27/2021, 6:36 AM

I am tired of fixes, can you give us a new Vegas built from the ground?

@arthur7
Realistically, that cannot be the case.
If you are willing to work on solving your problem (and not just grumbling) it would be more sensible to return to your own thread and continue answering the questions asked there.
https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/vegas-18-hangs-after-a-while--125615/#ca782026

Of course there are some functions that do not work as desired (as with every NLE) but a solution - or at least a workaround - was found here in the forum for most problems.
Mostly there are some adjustment problems - otherwise not so many users would work productively with this software here - and even earn money with it.

 

JN- wrote on 3/6/2021, 11:14 AM

Red Preview Screen, VP18 b434. If I use proxies then I get the solid red screen, flashing. if I don't use proxies, it's mostly a black screen, flashing. The issue exists for my PC and laptop, see my signature.

This has just recently occured, it was previously working fine, using laptop, with the same test clips. These are 4K DCI in camera conformed to 25fps from 100fps.
Format profile: High@L6.1. So very high data rate, ALL-I. Uses S04 ... dll. They play fine with VLC and MPC-HC, and aok in VP16.

It doesn't occur with other 4K DCI 25fps "normal" clips, IPB.

The only VP18 change I had made was to clear out things i.e. hold Shift+Ctrl and launch VP from shortcut, then check box to clear. I did this (at the time no RED screen issue existed) to see if it would resolve another issue, the render favourites not "sticking", it didn't.

I also uninstalled VP18, then re-installed, no change, but the VP18 render favourites are now working again!

I set DR preview to 0 and threads as low as 4, no change.

I had recently got Windows updates, but VP18 playback was ok after that, no issue. I had the January GPU drivers, but since updated to the latest February ones ...72.
I tried using WWAAG's KWIKproxies (used Vegas Auto ones) in case it is a proxy related issue, which I suspect it is related to because the RED Preview Screen only occurs when using proxies, no luck. 

I hadn't installed any new software recently that might explain it, I checked out the install dates of Windows update and any software, no times match to explain it.

It isn't a camera/card issue as an earlier test clip that was ok, is now giving the issue. I tried not using GPU for HW Acc. changed things in I/O, no luck.  

I can overcome the issue by using VP16, last build.

Just putting this out here in case anyone else has similar problem, but sorry, I don't have a solution, maybe next VP18 build will fix it?

Last changed by JN- on 3/6/2021, 11:27 AM, changed a total of 2 times.

---------------------------------------------

VFR2CFR, Variable frame rate to Constant frame rate link to zip here.

Copies Video Converts Audio to AAC, link to zip here.

Convert 2 Lossless, link to ZIP here.

Convert Odd 2 Even (frame size), link to ZIP here

Benchmarking Continued thread + link to zip here

Codec Render Quality tables zip

---------------------------------------------

PC ... Corsair case, own build ...

CPU .. i9 9900K, iGpu UHD 630

Memory .. 32GB DDR4

Graphics card .. MSI RTX 2080 ti

Graphics driver .. latest studio

PSU .. Corsair 850i

Mboard .. Asus Z390 Code

 

Laptop… XMG

i9-11900k, iGpu n/a

Memory 64GB DDR4

Graphics card … Laptop RTX 3080

TheRhino wrote on 3/6/2021, 2:26 PM

For greatest stability I used Acronis True Image to go back to an image of Windows 10 version 2004, installed on 8/18/2020 and then prevented it from auto-updating past that point. This was done after Windows found a way to get-around my previous settings & auto-installed an update and/or drivers in January without my approval. The update Windows 10 auto-installed in January messed-up some of my other apps but IMO I also lost some stability with Vegas, as it crashed a couple times when it previously did not...

I've been using V18.434 for paid work since the day it was released and it's recently become one of my favorite & most stable Vegas releases since I started using Vegas 3.0 two decades ago... This week I got double my going rate to expedite an order. Once I had all of my edits done for a 1.5 hour project, I opened (4) instances of Vegas & let them render the 4 different file choices while I started another project on another workstation... One was a Blu-ray MainConcept MPEG-2 that gets imported into DVDA.... I set it to high priority so it finished first, I dropped it into DVDA, authored my Chapters, and had the Blu-ray ISO done about the same time as all of the other files: a 4K intermediate, 4K HEVC & 4K AVC. When the files finished, I saved them to the client's USB 3.0 drive while I finished burning the Blu-ray, printing & laminating the disc artwork, and custom BR Jacket, etc.

I clocked my 9900K to 5.0 Ghz where it ran at nearly 100% CPU load the whole time. The VEGA 64LQ was above 40% during the HEVC & AVC rendering, and some of my M.2, SSD, and SATA RAID0 drives were past 400 MB/s for long stretches. I was also using more than 50% of my 32GB of installed DDR4...

I could not have pulled-off the exact project using any other NLE in the same time-frame. Although I use other NLEs for collaborative projects, Vegas 18.434 is my favorite tool in the toolbox for gettin' it done & makin' some money.

Workstation C with $600 USD of upgrades in April, 2021
--$360 11700K @ 5.0ghz
--$200 ASRock W480 Creator (onboard 10G net, TB3, etc.)
Borrowed from my 9900K until prices drop:
--32GB of G.Skill DDR4 3200 ($100 on Black Friday...)
Reused from same Tower Case that housed the Xeon:
--Used VEGA 56 GPU ($200 on eBay before mining craze...)
--Noctua Cooler, 750W PSU, OS SSD, LSI RAID Controller, SATAs, etc.

Performs VERY close to my overclocked 9900K (below), but at stock settings with no tweaking...

Workstation D with $1,350 USD of upgrades in April, 2019
--$500 9900K @ 5.0ghz
--$140 Corsair H150i liquid cooling with 360mm radiator (3 fans)
--$200 open box Asus Z390 WS (PLX chip manages 4/5 PCIe slots)
--$160 32GB of G.Skill DDR4 3000 (added another 32GB later...)
--$350 refurbished, but like-new Radeon Vega 64 LQ (liquid cooled)

Renders Vegas11 "Red Car Test" (AMD VCE) in 13s when clocked at 4.9 ghz
(note: BOTH onboard Intel & Vega64 show utilization during QSV & VCE renders...)

Source Video1 = 4TB RAID0--(2) 2TB M.2 on motherboard in RAID0
Source Video2 = 4TB RAID0--(2) 2TB M.2 (1) via U.2 adapter & (1) on separate PCIe card
Target Video1 = 32TB RAID0--(4) 8TB SATA hot-swap drives on PCIe RAID card with backups elsewhere

10G Network using used $30 Mellanox2 Adapters & Qnap QSW-M408-2C 10G Switch
Copy of Work Files, Source & Output Video, OS Images on QNAP 653b NAS with (6) 14TB WD RED
Blackmagic Decklink PCie card for capturing from tape, etc.
(2) internal BR Burners connected via USB 3.0 to SATA adapters
Old Cooler Master CM Stacker ATX case with (13) 5.25" front drive-bays holds & cools everything.

Workstations A & B are the 2 remaining 6-core 4.0ghz Xeon 5660 or I7 980x on Asus P6T6 motherboards.

$999 Walmart Evoo 17 Laptop with I7-9750H 6-core CPU, RTX 2060, (2) M.2 bays & (1) SSD bay...

Cielspacing wrote on 3/9/2021, 9:00 AM

For greatest stability I used Acronis True Image to go back to an image of Windows 10 version 2004, installed on 8/18/2020 and then prevented it from auto-updating past that point. This was done after Windows found a way to get-around my previous settings & auto-installed an update and/or drivers in January without my approval. The update Windows 10 auto-installed in January messed-up some of my other apps but IMO I also lost some stability with Vegas, as it crashed a couple times when it previously did not...

I've been using V18.434 for paid work since the day it was released and it's recently become one of my favorite & most stable Vegas releases since I started using Vegas 3.0 two decades ago... This week I got double my going rate to expedite an order. Once I had all of my edits done for a 1.5 hour project, I opened (4) instances of Vegas & let them render the 4 different file choices while I started another project on another workstation... One was a Blu-ray MainConcept MPEG-2 that gets imported into DVDA.... I set it to high priority so it finished first, I dropped it into DVDA, authored my Chapters, and had the Blu-ray ISO done about the same time as all of the other files: a 4K intermediate, 4K HEVC & 4K AVC. When the files finished, I saved them to the client's USB 3.0 drive while I finished burning the Blu-ray, printing & laminating the disc artwork, and custom BR Jacket, etc.

I clocked my 9900K to 5.0 Ghz where it ran at nearly 100% CPU load the whole time. The VEGA 64LQ was above 40% during the HEVC & AVC rendering, and some of my M.2, SSD, and SATA RAID0 drives were past 400 MB/s for long stretches. I was also using more than 50% of my 32GB of installed DDR4...

I could not have pulled-off the exact project using any other NLE in the same time-frame. Although I use other NLEs for collaborative projects, Vegas 18.434 is my favorite tool in the toolbox for gettin' it done & makin' some money.

Excellent!
This is the post I've been waiting to read since I upgraded to V14. Power, Speed and Stability are the features I've been expecting VEGAS to have since the development team got back into high gear with Magix.
Glad they made it and hope they are able to maintain these attributes at future releases.

Congratulations to Gary & Co. Also thank you TheRhino for sharing.