VEGAS Pro 15 Update 4 (build 321) - General Discussion

Comments

walter-i. wrote on 3/13/2018, 4:20 PM

Who of you all tried to use "nested" vegs with this new build?
If you want to try, use only vegs without the swap0 file already present or use new and very simple vegs to nest in a mainproject.
With me it results in 100 % crashes, while there was in build 311 no problem.

You are right!
I did this same nesting 2 weeks ago in build 311 - no problem at all.
Now i renamed the sfap0-files and tried it in build 321 - it crashed while rendering the secound veg.
See screenshot.

Walter

david-ruby wrote on 3/13/2018, 5:38 PM

Is there also a problem with customizing the keyboard? For the life of me I cannot customize a simple short cut like the up and down arrows. Strange.

walter-i. wrote on 3/13/2018, 6:31 PM

If you mean this - I made a test - it works, see screenshot.

Walter
 

david-ruby wrote on 3/13/2018, 6:34 PM

If you mean this - I made a test - it works, see screenshot.

Walter
 

Can you find the up and down arrow keys that minimize and stretch out the time line? In vegas help it is called zoom in and out but I cannot find any reference to this when looking.

 

lychee wrote on 3/14/2018, 1:28 AM

Finally I am asking again for some infos:

Is HEVC 4K nvenc implemented in V15 or not? - Is there any infos about it in the forum? - another thread?

THNX for your kind hints......

fr0sty wrote on 3/14/2018, 4:24 AM

If anyone would like to try to replicate the issue I was having, this is the project and all dependent media. It's a big file, though, so only bother with it if you have some time and bandwidth to spare. The project should be set to QFHD 4K 23.97 32 bit (video levels) best quality with resample disabled. When you try to render out a 4K file (I've tested ProRes XQ, Magix AVC), GPU on or not, the frames start to get all jumbled up towards the middle of the project, eventually it will hang and go back and forth between 2 frames.

Setting it to 8 bit solves the rendering issue, but I wanted to offer this project file to see if we can get the issue fixed for those who need to use 32 bit projects.

https://drive.google.com/open?id=1R-4LCkWu_D7YmSSKg3jlyQvUh43DM6Iv

walter-i. wrote on 3/14/2018, 5:17 AM

Can you find the up and down arrow keys that minimize and stretch out the time line? In vegas help it is called zoom in and out but I cannot find any reference to this when looking.

@david-ruby
If I understand you correctly, the standard is the mouse wheel - and that's how it has been since I work with Vegas(11)

Excuse me - german version:

Many Greetings
Walter
 

mateuszszar wrote on 3/14/2018, 7:10 AM

1. Mouse scroll - still doesn't work as it should be (in OFX plugin sliders).

2. windows in the toggle dock (video FX, transitions, trimmer etc.) - they change the order themselves. After starting the program, their order is random. Every time I have to restore the saved setting.

3. The closing icon "X" on tab (in the toggle dock) - is in the wrong place. Now it's easy to close the window (video fx) when switching.

4. In case of one window (etc. Video Preview), the tab is not needed. It takes only the place to minimize the msame preview window.

 

In my opinion, the old interface (VP14) was better. Much better.

wwjd wrote on 3/14/2018, 8:39 AM

VP15 (whatever the latest number is) crashity crashity crash crash. White screen in preview, black screen in preview, GPU on, GPU off, lockups. Back to 14 for me. Are we just $#@!ed, or can we get refunds for a non working purchase?

dape wrote on 3/14/2018, 8:44 AM

VP15 (whatever the latest number is) crashity crashity crash crash. White screen in preview, black screen in preview, GPU on, GPU off, lockups. Back to 14 for me. Are we just $#@!ed, or can we get refunds for a non working purchase?


Uhm.. are you using any special addons, scripts or effects from third parties?

I keep reading about the problems you guys have and.. i do not have any issues except few minor UI inconveniances and the so4 dual audio desync issue.

I can edit mp4s from shadowplay just fine with crossfades and audio fx, i can render and preview just fine..

I'm on a R7 1800x, 16 gb ram, gtx1080, ssds.. I don't have any other 3rd party plugins other than Magix eFX and the upgrade offer stuff from Boris and Newblue.

david-ruby wrote on 3/14/2018, 8:54 AM

Can you find the up and down arrow keys that minimize and stretch out the time line? In vegas help it is called zoom in and out but I cannot find any reference to this when looking.

@david-ruby
If I understand you correctly, the standard is the mouse wheel - and that's how it has been since I work with Vegas(11)

Excuse me - german version:

Many Greetings
Walter
 

Thank you Walter. Yes this is on the mouse wheel as well as the up and down arrows. I am trying to move the up and down arrow short cut to my comma and period keys.

JN_ wrote on 3/14/2018, 9:04 AM

@fr0sty

I have downloaded all files to test but don’t have neat video.

If these missing files were NOT to be part of this test project could you have saved and updated the test project accordingly? so as that missing files would not be reported, or is it the case that you haven’t uploaded these missing files?

Missing files reported by project.

Lana Del Ray ..... .wav

P1011362-020.mov

P1011364-015.mov

P1011365-019.mov

P1011385-014.mov

P1011413-016.mov

P1630136.mp4

P1630137-018.mp4

P1630138-017.mp4

Last changed by JN_ on 3/14/2018, 9:06 AM, changed a total of 1 times.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

wwjd wrote on 3/14/2018, 9:25 AM

VP15 (whatever the latest number is) crashity crashity crash crash. White screen in preview, black screen in preview, GPU on, GPU off, lockups. Back to 14 for me. Are we just $#@!ed, or can we get refunds for a non working purchase?


Uhm.. are you using any special addons, scripts or effects from third parties?

 

Yep. And they all worked fine in older versions of 15, and 14 and 13

fr0sty wrote on 3/14/2018, 2:18 PM

@fr0sty

I have downloaded all files to test but don’t have neat video.

If these missing files were NOT to be part of this test project could you have saved and updated the test project accordingly? so as that missing files would not be reported, or is it the case that you haven’t uploaded these missing files?

Missing files reported by project.

Lana Del Ray ..... .wav

P1011362-020.mov

P1011364-015.mov

P1011365-019.mov

P1011385-014.mov

P1011413-016.mov

P1630136.mp4

P1630137-018.mp4

P1630138-017.mp4

Working on that now, give me a few to get that sorted out. Edit: the final missing file is uploading now, should be done in about 3 minutes. If Vegas still complains about missing files, if the file has a - followed by 3 numbers at the end of the file name, ignore that. Google drive added that to some files, so it may be that the -xxx at the end of the filename is missing. See if you can find a filename that corresponds with the numbers before the dash to replace it with.

As for Neat Video, you can disable it, as it isn't required to make the bug I'm reporting happen. If you want to try with it, there is a demo available.

JN_ wrote on 3/14/2018, 2:40 PM

I’m really glad you’re making it so easy.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

fr0sty wrote on 3/14/2018, 3:16 PM

LOL, sorry about that... I had everything set up just right, and then google drive started renaming files (but only when YOU go to download them, I cannot rename them back before that point). The files on my G drive are named properly, but it adds the hyphen and those numbers when you click download.

JN_ wrote on 3/14/2018, 3:17 PM

Ok so done/got all that. Back soon with result after render attempt, not using Neat Video.

Might take a while, building proxies etc., disabled automatically create proxies, its rendering now.

Last changed by JN_ on 3/14/2018, 3:44 PM, changed a total of 2 times.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

JN_ wrote on 3/14/2018, 4:25 PM

Render aok, just the “Vegas has stopped working ...” crap at the end when I exited Vegas, sometimes happens.  25m 51seconds render time on laptop, see my profile for info. on laptop.

Output file size 3.64 gb, overall data rate 51.0 MB/s, 420, 4K uhd.

Output settings in render template ...

Magix MC .mp4 

Video tab ..

23.976fps

4K UHD

Nvenc used ...

50/135 data rate

High Quality 

VBR

Audio tab ... 256 data rate

Project tab ... Video rendering quality .. best

Project settings are already as you set, 32 bit pixel format etc.

I’ll test on PC later, no Neat Video used, no missing files now.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

fr0sty wrote on 3/14/2018, 4:32 PM

Thank you for taking the time to test this out. Please post your hardware setup and GPU driver version used as well, so we can try to start isolating which differences are causing the problem. If your desktop also gives issues, I am going to try completely uninstalling Neat Video from my system , then I will do another render to see if that helps anything... but I get the errors whether I have it enabled in my project or not.

JN_ wrote on 3/14/2018, 4:54 PM

 

Basic specs are in my profile as stated in my last post.

I'll post PC comphrensive specs if required after render attempt.

The graphics driver is not the latest, but works ... 384.94, laptop.

Laptop ... Acer Predator G9-793-77AC

 i7-6700HQ Skylake-H

16GB DDR4 supports ... DDR3L-1600, LPDDR3-1866, DDR4-2133

    in use .. DDR4-2133 RAM

256GB M.2 ... SSD ... 2280 bottom and 22110 top.

   Lite-ON ... Model: CV1-8B256 F/W: G881201

   KN2560L01264203C6607200

   3.3v 0.95A

1TB HD ... Toshiba MQ01ABD100, updated to 2tb ssd

Nvidia GTX 1070

Intel HD Graphics 530

Wlan+Bluetooth module QCNFA364A

MFG. date: 19-October-2016

 

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

JN_ wrote on 3/14/2018, 6:03 PM

PC test ...

Same render settings as for laptop.

Got to 54 % and not going anywhere.

I tried MC, not nvenc, similar render settings otherwise, i.e. 4k uhd output. Only got to maybe 1 or 2%, bombed out, low on memory.

I tried a FHD render template, nvenc, crashed out immediately, my 16gb of memory gone.

Maybe I should have restarted PC between crashes, but its not going to render out on this PC.

My graphics driver is 388.13, basic specs in profile.

 

So memory issue.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

JN_ wrote on 3/14/2018, 7:30 PM

 

PC only ...

I updated to the very latest graphics driver 391.05. The render completed this time with the same as laptop render settings, nvenc, took longer, yet should be faster. Problem is that the resulting output file has intermittent black sections interspersed in it. I could see these black sections as it rendered. It was rendering using 15 gb of the 16 gb mostly. If I play your project and watch the preview window it appears ok, but if I pause then the screen goes black. Maybe the updated graphics driver.

I don’t experience this with my various, mostly small projects, although I mostly shoot in 4K UHD, 25fps, I render to FHD, 25fps, my projects are 8 bit not 32 bit. I loaded up one or two of my previous projects and they played ok and no black preview screen on pause, as is with yours. So it must be really a 32 bit / memory issue?

Of course not to forget that the laptop rendered fine without these issues!

Last changed by JN_ on 3/14/2018, 7:35 PM, changed a total of 1 times.

 

Desktop and Laptop basic specs ...

Both run Win 10, has latest updates ...

Running latest ver. of Vegas Pro with latest updates.

VP13 B453 also.

Vegaseur and Pluraleyes installed on both ...

Quicktime 7.79.80.95

PC ...

i9 9900K, Intel Graphics 630. Nov 2018.

Mem. 32gb DDR4

Graphics card .. Nvidia Rtx 2080 Ti

Nvidia Graphics driver .. latest Studio driver.

Latest Intel Graphics driver

 

Laptop ... (Acer Predator G9-793-77AC)

CPU .. i7-6700HQ Skylake-H

Memory ..16GB DDR4 

Graphics card .. Nvidia GTX 1070, latest Studio driver.

fr0sty wrote on 3/14/2018, 8:30 PM

Glad to see I'm not the only one here! So we have a repeatable problem.

That's the exact same problem I've been having. I'll either get black frames, or sometimes it will look like it is playing forwards, then backwards, then forwards, etc... stuttering back and forth, then it will eventually just freeze.

Hopefully this helps Magix isolate what could be causing it.

Your laptop works... and it also has a GTX 10xx series GPU, so that hints towards it not being GPU related. CPU on both systems is an intel i7, and mine is AMD Ryzen 7, so not likely CPU related. I wonder what it is different in the memory setup that allows your laptop to render it just fine? I'm using 64gb DDR4 3000mhz.

AVsupport wrote on 3/14/2018, 10:13 PM

1. Mouse scroll - still doesn't work as it should be (in OFX plugin sliders).

Confirmed. (tested with Vegas 'Brightness & Contrast' and 'Filmconvert')

Any selected FX slider only works with <mousewheel up> but not with <mousewheel down>. Very annoying Bug when you make fine adjustments on the fly.

my current Win10/64 system (latest drivers, water cooled) :

Intel Coffee Lake i5 Hexacore (unlocked, but not overclocked) 4.0 GHz on Z370 chipset board,

16GB (2x8GB Corsair Dual Channel DDR4-2133) XMP-3000 RAM,

Intel 600series 512GB M.2 SSD system drive running Win10/64 home automatic driver updates,

4TB 7200RPM NAS HGST data drive,

Intel HD630 iGPU - currently disabled in Bios,

nVidia GTX1060 6GB, always on latest [creator] drivers. nVidia HW acceleration enabled.

main screen 4K/50p 1ms scaled @175%, second screen 1920x1080/50p 1ms.