Happy Otter Scripts for Vegas Pro

Comments

wwaag wrote on 7/12/2021, 2:25 PM

@frankp

Assuming that you have an HOS paid license, you can try AudioSyncR through 15 August. There is no need to pay before you try. Since it's grayed out, launch Help and click on the License Refresh button in Licensing Info. Then launch ASR again. If successful, the start button should no longer be grayed out and you will see a message in yellow indicating that it's good through 15 Aug.

Regarding multicam VFR footage, there should be no reason to convert since ASR is only concerned with the audio.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

frankp wrote on 7/12/2021, 3:57 PM

@frankp

Assuming that you have an HOS paid license, you can try AudioSyncR through 15 August. There is no need to pay before you try. Since it's grayed out, launch Help and click on the License Refresh button in Licensing Info. Then launch ASR again. If successful, the start button should no longer be grayed out and you will see a message in yellow indicating that it's good through 15 Aug.

Regarding multicam VFR footage, there should be no reason to convert since ASR is only concerned with the audio.

Thank you. The refresh fixed it. Appreciate it.

Magix Vegas Pro 17 Edit

OS: Windows 10 Pro 64

CPU: Intel Core i7-9700K Coffee Lake 8-Core 3.6 GHz LGA 1151 

Cooler: Noctua NH-L9x65

Motherboard: Gigabyte Z390 Designare

RAM: Ballistix Sport LT 32GB DDR4 2400 MT/s

GPU: Sapphire Radeon RX Vega 64 8GB

Capture Card: Blackmagic Intensity Pro 4K

PSU: Corsair RMx Series 850W

Boot Drive: Samsung 970 EVO NVMe 2TB

Data Drives: Toshiba X300 5TB 7200 RPM (x4)

RAID: G-Technology G-RAID with Thunderbolt 3 and Blackjet VX-2SSD USB 3.1 10Gbps USB Type-C

Case: iStarUSA D400 Black

Monitors: Viewsonic VP2785-4K, VP2468 IPS Panels

Camera: Sony a6600 APS-C, Sony ZV-1

marcinzm wrote on 9/1/2021, 4:23 PM

I purchased the AudioSyncR license, but it doesn`t work at all with me files. I don`t know what I do wrong.

Plugin tries to synchronized audio without moving/synchronizing video. Videos are delayed against the audio (I mean like they would ungroupped). I have a wedding videos from different angle cameras, but I spent a few hours to figure out why AudioSyncR plugin doesn`t work with my contents. I tried to do as it was mentioned on video https://tools4vegas.com/wp-content/uploads/LongProgramSyncing.mp4. but unfortunately it doesn`t work. I have i.e. 5 video clips on each of 4 video and audio tracks (they represent: Gopro 8, GoPro 7, Gopro 9 hero blacks cameras and Sony A7III camera and Zoom H4Npro audio recordings). I am not able to synchronized them correctly. Plureyes has limits 30 minutes length and it was no so good either.
Can you help me fixing the issues?
Maybe there are some actual video tutorials which can describe how to do it correctly in the latest build of AudioSyncR.

walter-i. wrote on 9/1/2021, 4:33 PM

@marcinzm
Does this help?
https://tools4vegas.com/wp-content/uploads/MultiTrackDemo.mp4

marcinzm wrote on 9/1/2021, 4:52 PM

I tried but it didn`t solve the issue. Video and audio was groupped but the sync positions were invalid.

Do I need to use "start" synchronizing button as many times as I have cameras to make it work properly?
I will try the full test tomorrow. I tried to set "hard sync" and I give you result tomorrow.

Musicvid wrote on 9/1/2021, 5:18 PM

You posted in a couple of threads today. You may want to investigate Loop Region ayncing for lang projects, as it was designed. Reading the ASR Help section before undertaking a large project is not only helpful, but was necessary in my case. You'll get there, I promise.

wwaag wrote on 9/20/2021, 1:56 PM

New build 1.0.3.19 is now available.

Change log may be found here. https://tools4vegas.com/wp-content/uploads/HappyOtter-Change-Log.pdf
New Features and Improvements

  • 10 Bit Frameserving Support (requires use of CuminCoder)
    • Outputs 10bit v210 codec
    • Pause/resume rendering
  • RenderPlus
    • Added ProRes encoding including interlaced renders
    • Added option to use custom Avisynth scripts “as is” in Avisynth Filters dialog
    • 10 bit Frameserving and pause/resume support
      Here's a demo.
  • Import Assist
    • New Trimmer dialog for accurately trimming media files prior to import
    • New Crop/Resize dialog
    • Added support for Avisynth pre-filtering with dialog similar to Render+ including
      • Crop/resize/trim
      • Deinterlacing
      • Frame rate changes/slow motion
      • Fisheye removal
      • Denoising/sharpening
  • V19 Dark theme preset

Bug Fixes

  • KwikProxy—exception after creation of first proxy—fixed

Last changed by wwaag on 9/20/2021, 2:40 PM, changed a total of 1 times.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

Reyfox wrote on 9/20/2021, 3:47 PM

@wwaag when I go to download the update, it shows build 1.0.3.18, which I already have installed. The Changelog has the updates listed.

wwaag wrote on 9/20/2021, 4:05 PM

@Reyfox

Oops! Try it now. Thanks for letting me know.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

wwaag wrote on 9/20/2021, 4:15 PM

Important: Using CuminCoder in HOS.

For anyone wishing to try/use CuminCoder in HOS, first download and install CC. Then re-run the 1.0.2.19 setup file. If successful, both CCFS and DMFS should be shown in the RenderAs dialog.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

wwaag wrote on 11/22/2021, 12:47 PM

New build 1.0.3.20 is now available.

Change log may be found here. https://tools4vegas.com/wp-content/uploads/HappyOtter-Change-Log.pdf

New versions of FFmpeg, Nvencc64, Qsvencc64, MPC-HC
New Features and Improvements

  • CuminCoder support now added to all rendering tools
  • KwikProxy
    • Improved Vegas style proxy creation using avc and mpeg encoding for Vegas 18-19
    • Option to convert vegas-style proxies to swap style proxies without re-encoding
    • Option to add video levels change (PC to TV or TV to PC )during processing

Bug Fixes

  • Media Finder – crash when search folder doesn’t exist—fixed
  • Import Assist – failed when importing AC3 files using open file dialog—fixed
  • Error during setup for missing keyboard.ini file—fixed

Known limitations – Sony Vegas 12

  • No longer compatible with V12 Windows 7 installations
  • ImportAssist in Win10 requires use of previous version script (ImportAssist.V12)

 

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

CJacobsSA wrote on 11/23/2021, 2:26 PM

Excellent update! KwikProxy Native SFVP0's are working again if you quit/relaunch Vegas after creating one. However, is it possible to move all of the 'frame count mismatch' and other such errors to the front before any rendering begins? I had the error pop up on proxy #2 out of 5 and thus the entire thing was stopped and waited for my input while I wasn't present, which is sort of the point of making them in batches I feel.

wwaag wrote on 11/23/2021, 2:48 PM

@CJacobsSA

Have you tried ticking "Batch" which may or may not work with the newer checks that have been added? Let me know.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

CJacobsSA wrote on 11/23/2021, 2:54 PM

Ahh, thank you, I didn't realize that would be the effect of that setting. Yes, with the box ticked it works. Keep up the good work homie!

edit: Ah, darn, it seems it doesn't with V18. Only with 'frame count mismatch' it seems, the other warnings such as the one for project framerate mismatch work correctly and do not pop up multiple times.

wwaag wrote on 11/24/2021, 2:36 PM

@CJacobsSA

Thanks. I'll take a look at the code.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

wwaag wrote on 11/24/2021, 7:08 PM

@CJacobsSA

Just sent you a PM with a fix to the KwikProxy problem you uncovered. Or, you can just download the setup file again and re-run.

Last changed by wwaag on 11/24/2021, 7:17 PM, changed a total of 1 times.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

Phil_P wrote on 11/25/2021, 2:23 AM

Hi Wayne, I have searched the site and searched my emails but I cannot find any way to download the latest official version. I can only find the Trial download which requires email address again etc. on the site.

Is the Trial version just an unregistered version of the full one? And if it is, is it the latest build?

Otherwise please explain how do I download the latest full version installer? (Bearing in mind that I may not have the original installation intact).

Thanks. P.

wwaag wrote on 11/25/2021, 10:54 AM

@Phil_P

First, the trial version and registered version are the same. You can always download the latest version by doing the following. First, launch Help from any of the OtterToolbars or Otter Menu.

Click on the Check Now button which will bring up the following dialog.

Click Yes and the download will begin. In this way, you can always download the latest setup file.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

Phil_P wrote on 11/25/2021, 11:49 AM

Thanks good to know trial and reg are same. I am aware about the check now button but cannot use that in this case this is why I mentioned "I may not have the original installation" Thanks again. P

wwaag wrote on 11/25/2021, 11:54 AM

@Phil_P

PM sent with direct link.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

CLGNet wrote on 12/14/2021, 6:10 AM

Hi,

First, thanks for this wonderful set of scripts/tools. It solves mostly of my workflow problems but after making sure how I wanted to set up the workflow, I have decided to dedicate one of my older computer to creative contents so just had windows 10 and all freshly reinstalled.

I just hit a bump right now I haven't been able to solve. As soon as KwikProxy is clicked and ran, VP crashes. (Note. the Wave template dialogue popup is fine and and GPU check process is fine if KP is the first function I tried to launch after starting VP)

The error I got is

Problem Description
   Application Name:    VEGAS Pro
   Application Version: Version 19.0 (Build 424)
   Problem:             Unmanaged Exception (0xe0434352)
   Fault Module:        C:\Windows\System32\KERNELBASE.dll
   Fault Address:       0x00007FFF7A8C4F69
   Fault Offset:        0x0000000000034F69

Fault Process Details
   Process Path:        C:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 19.0\vegas190.exe
   Process Version:     Version 19.0 (Build 424)
   Process Description: VEGAS Pro
   Process Image Date:  2021-10-27 (Wed Oct 27) 17:41:02
 

Some System Info:

I have used R+ and that went smoothly with no issues with a test output clip that is ~20min, it seems to just limit to when trying to launch KP

I have tried:

1. Reinstalling VP

2. Reinstall HOS

3. Made sure windows is up to date

4. Updated drivers for MB/GFX

5. turning on .NET 3.5 in windows features despite 4.8 is installed

and so far, non worked to solve the issue, any advice?

***

Edit:

Additional info from "VEGAS VideoEffectsUI.txt" file (not sure if it will help):

2021-12-14 19:15:53,949 [1] FATAL ScriptPortal.MediaSoftware.VideoEffectsUI.Controller [(null)] - UI thread had an unhandled exception!
System.Reflection.TargetInvocationException: Exception has been thrown by the target of an invocation.
   at ScriptPortal.Vegas.IVegasCOM.RunScriptFile(String scriptFile, String scriptArgs)
   at OtterBar.UserControl1.h(Object A_0, MouseEventArgs A_1)
   at System.Windows.Forms.Control.OnMouseClick(MouseEventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
   at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
   at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
2021-12-14 21:29:01,466 [1] FATAL ScriptPortal.MediaSoftware.VideoEffectsUI.Controller [(null)] - UI thread had an unhandled exception!
System.ArgumentOutOfRangeException: Index was out of range. Must be non-negative and less than the size of the collection.
Parameter name: index
   at System.ThrowHelper.ThrowArgumentOutOfRangeException(ExceptionArgument argument, ExceptionResource resource)
   at OtterBar.OtterMenu.CreateLabelboxes()
   at OtterBar.OtterMenu.i(Object A_0, EventArgs A_1)
   at System.Windows.Forms.Form.OnLoad(EventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Form.OnCreateControl()
   at System.Windows.Forms.Control.CreateControl(Boolean fIgnoreVisible)
   at System.Windows.Forms.Control.CreateControl()
   at System.Windows.Forms.Control.WmShowWindow(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
 

wwaag wrote on 12/14/2021, 2:59 PM

@CLGNet

I've sent you a PM with instructions.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.

SilverHawk wrote on 12/22/2021, 1:24 AM

I'm using a Trial license with Vegas Pro 19 (Build 458) and have been trying out some of the HOS options. As soon as you click on the KwikProxy icon in the OtterBar, it crashes Vegas. Is there a cure for this? Many thanks for a great set of scripts.

wwaag wrote on 3/18/2022, 2:06 PM

WARNING

The FrameServer has been broken in the latest V19 build 532 which prevents usage of most rendering tools in HOS, including Render+. It may still work for those upgrading to 532 (it still works for me), but it definitely crashes for new installations. It crashes even when not using any of the HOS scripts. It still works OK in previous V19 builds and also in earlier versions of Vegas. Hopefully, a solution can be quickly found.

AKA the HappyOtter at https://tools4vegas.com/. System 1: Intel i7-8700k with HD 630 graphics plus an Nvidia 1050ti graphics card. System 2: Intel i7-3770k with HD 4000 graphics plus an AMD RX550 graphics card. Current cameras include Panasonic FZ2500, GoPro Hero5 Black plus a myriad of smartPhone, pocket cameras, video cameras and film cameras going back to the original Nikon S.