Something wrong with the latest Intel drivers after latest download?

j-v wrote on 8/10/2020, 3:20 AM

When I upgraded the latest drivers for my Intel 630 through the new update option of VPro 18 version ...100.8581 my Intel QSV renderoptions in my installed former Vegas programs were gone. In VPro 18 they were present.
Going back to driverversion ...100.8425 brought them back in all installed VegasPro programs.
Maybe a tip for users who for security stayed for real rendering with VPro 17.

met vriendelijke groet
Marten

Camera : Pan X900, GoPro Hero7 Hero Black, DJI Osmo Pocket, Samsung Galaxy A8
Desktop :MB Gigabyte Z390M, W10 home version 2004 build 19041.264, i7 9700 4.7Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1660 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home version 2004 build 19041.264, CPU i7 7700HQ, 8 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).VP 17,18 and VMS PL 16,17 are installed, all latest builds
Both Nvidia GPU's have driver version 456.71 Studio Driver.
TV      :LG 4K 55EG960V

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

Comments

vkmast wrote on 8/10/2020, 3:24 AM

@j-v thanks for the heads-up.

adimatis wrote on 8/10/2020, 6:22 AM

....so, after all, the latest drivers are not ALWAYS a satisfactory solution to ALL issues. That latest Intel 630 driver is a beta as far as I know. I still decided to go with it as Vegas 18 saw it as the latest recommended one.

diverG wrote on 8/10/2020, 6:57 AM

Just tried 100.8581 . Intel GPU at 85% int VP18; same clip in Edius IGPU at 32%. NLE dependant?

Sys 1 Gig Z370-HD3, i7 8086K @ 5.0 Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb hd,  GTX 1060 6Gb Vegas 14 & 17 plus Edius 8WG Win 10pro (1909) BMIP4k video out. (PS 650W)

Sys 2 Gig Z170-HD3, i7 6700K @ 3.8Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb, hdd GTX 750ti,  Vegas 15 & 16 plus Edius 8WG Win 10pro (1909) BMIP4k video out. (PS 650W)

Sys 3 Laptop 'Clevo' i7 6700K @ 3.0ghz, 16gb ram, 250gb SSd + 2Tb hdd,   nvidia 940 M graphics. VP14 & 17 via humble bundle. Plus Edius 8WG Win 10pro (1909)

 

RogerS wrote on 8/10/2020, 7:31 AM

Just tried 100.8581 . Intel GPU at 85% int VP18; same clip in Edius IGPU at 32%. NLE dependant?

Does Edius support hardware decoding of that file type? But yes, there are huge differences in GPU usage for different NLEs.

diverG wrote on 8/10/2020, 7:42 AM

Edius: Hardware encoder box was available & checked. Taskmanager showed usage.

Sys 1 Gig Z370-HD3, i7 8086K @ 5.0 Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb hd,  GTX 1060 6Gb Vegas 14 & 17 plus Edius 8WG Win 10pro (1909) BMIP4k video out. (PS 650W)

Sys 2 Gig Z170-HD3, i7 6700K @ 3.8Ghz 16gb ram, 250gb SSD, 2x2Tb, hdd GTX 750ti,  Vegas 15 & 16 plus Edius 8WG Win 10pro (1909) BMIP4k video out. (PS 650W)

Sys 3 Laptop 'Clevo' i7 6700K @ 3.0ghz, 16gb ram, 250gb SSd + 2Tb hdd,   nvidia 940 M graphics. VP14 & 17 via humble bundle. Plus Edius 8WG Win 10pro (1909)

 

RogerS wrote on 8/10/2020, 9:13 AM

Encoding is for rendering. What about decoding? Did task manager show decoding usage for the GPU? That's the only way I see Vegas getting high % of GPU use- overall timeline acceleration plus decoding. For encoding with NVENC I've never gotten over 20% GPU usage in Vegas.