BUG: Rendered Audio goes silent if a source media track ends

RedRob-CandlelightProdctns wrote on 8/19/2022, 12:14 PM

Odd AUDIO problem -- looks like some sort of bug..

Background -- rendering a 1.5 hour show.

  • Vegas20
  • 2 Tascam tracks are stage audio. 1 track is music. 4th track is camera audio mixed in at 20% for audience reactions.
  • The 2 stage audio tracks have their prefade audio sent to a "Boost Taps" audio bus which I bring the levels up for when taps are on

Everything plays perfectly on my timeline.

PROBLEM:

  • When I render, the audio goes silent at a point where that camera audio track ends, and it never turns on again even after the audio returns on that track.
  • It does not matter what format I render in -- 16-bit or 24-bit, .WAV or embedded in my 1080p30 render. It's silent at that point for the duration of the render.
  • When I did a region render just around 15 seconds of that spot, everything rendered OK including the audio which followed.
  • I've confirmed both playing the rendered files, and loading the rendered files onto the Vegas and SoundForge timelines and observe the audience is silent at that point of the render.

WORKAROUND:

I changed the fade-out point by a second earlier on that camera track and the problem is fixed.

So there seems to be a bug that in certain circumstances, kills the audio for the duration of render (maybe if one of the audio sources being mixed suddenly has the media end?).

 

In this screen-shot I've marked where the "Side" camera (track 15) audio originally ended (and problem occured), as well the point where I moved the endpoint to and the problem goes away. You'll note a spike in the rendered audio file (track 16, which I dropped in to show) where it stops, and the empty waveform to the right of that point.

Last changed by RedRob-CandlelightProdctns

Vegas 20.214

My PC (for finishing):

Cyperpower PC Intel Core i7-7700K CPU @ 4.2GHz, 32GB mem @ 2133MHz RAM, AMD Radeon RX470 (4GB dedicated) with driver recommended by Vegas Updater (reports as 30.0.15021.11005 dated 4/28/22), and Intel HD Graphics 630 driver version 31.0.101.2112 dated 7/21/22 w/16GB shared memory. Windows 10 Pro 64bit version 10.0.19045 Build 19045.

My main editing laptop:

Dell G15 Special Edition 5521, Bios 1.12 9/13/22, Windows 11 22H2 (10.0.22621)

12th Gen Intel Core i7-12700H (14 cores, 20 logical processors), 32 GB DDR5 4800MHz RAM, Intel Iris Xe Graphics, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop GPU w/8GB GDDR6 RAM, Realtek Audio

 

 

Comments

RedRob-CandlelightProdctns wrote on 8/19/2022, 12:35 PM

NOTE: I'd be *happy* to strip down the project to just what's needed to reproduce the problem, if I get word that the Vegas developers want to try to squish this one.

Vegas 20.214

My PC (for finishing):

Cyperpower PC Intel Core i7-7700K CPU @ 4.2GHz, 32GB mem @ 2133MHz RAM, AMD Radeon RX470 (4GB dedicated) with driver recommended by Vegas Updater (reports as 30.0.15021.11005 dated 4/28/22), and Intel HD Graphics 630 driver version 31.0.101.2112 dated 7/21/22 w/16GB shared memory. Windows 10 Pro 64bit version 10.0.19045 Build 19045.

My main editing laptop:

Dell G15 Special Edition 5521, Bios 1.12 9/13/22, Windows 11 22H2 (10.0.22621)

12th Gen Intel Core i7-12700H (14 cores, 20 logical processors), 32 GB DDR5 4800MHz RAM, Intel Iris Xe Graphics, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop GPU w/8GB GDDR6 RAM, Realtek Audio

 

 

john_dennis wrote on 8/19/2022, 1:54 PM

@RedRob-CandlelightProdctns

There is probably a bug, but...

  • What is the state of the Quantize to Frames Switch?

  • Have you tried just moving the audio end point of MVI4100 back to the notch?

I've seen render issues with frame boundaries in my lifetime.

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/please-test-the-amd-vce-uhd-render-in-vegas-pro-15-and-16--114956/

Last changed by john_dennis on 8/19/2022, 2:00 PM, changed a total of 1 times.

My main system:
Motherboard: Asus X99-AII
CPU: Intel i7-6850K
GPU: Sapphire Radeon RX480-8GB
RAM: Corsair Dominator (4 x 4 GB) DDR4 2400
Disk O/S & Programs: Intel SSD 750 (400 GB)
Disk Active Projects: 1TB & 2TB WD BLACK SN750 NVMe Internal PCI Express 3.0 x4 Solid State Drives
Disk Other: WD Ultrastar/Hitachi Hard Drives: WDBBUR0080BNC-WRSN, HGST HUH728080ALE600, 724040ALE640, HDS3020BLA642
Case: LIAN LI PC-90 Black Aluminum ATX Full Tower Case
CPU cooling: Corsair Hydro series H115i
Power supply: SeaSonic SS-750KM3 750W 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Power Supply
Drive Bay: Kingwin KF-256-BK 2.5" and 3.5" Trayless Hot Swap Rack with USB 3
Sound card: Crystal Sound 3 on motherboard. Recording done on another system.
Primary Monitor: Asus ProArt PA248q (24" 1920 x 1200)
O/S: Windows 10 Pro 22H2, Build 19045.2130

Camera: Sony RX10 Model IV

https://www.youtube.com/user/thedennischannel

Gid wrote on 8/19/2022, 4:50 PM

 

@RedRob-CandlelightProdctns I like the ragged edge on tis pic, ?

Vegas Pro 20
Vegas Pro/Post 19 (Latest build), HitFilm Pro,  
Magix Movie Studio Platinum 2023 - from 2004-ish - Latest version,
Magix VPX14
Adobe After Effects
Boris Continuum & Sapphire, 
Silhouette Standalone + Plugin, 
Mocha Pro Standalone + Plugin, 
Boris Optics,
Desktop PC Microsoft Windows 10 Pro - 64-Bit
ASUS PRO WS WRX80E-SAGE SE WIFI AMD Motherboard
AMD Ryzen Threadripper PRO 3975WX 3.5GHz 32 Core
Corsair iCUE H150i RGB PRO XT 360mm All-in-One Liquid CPU Cooler
RAM 256GB ( 8x Micron 32GB (1x 32GB) 2666MHz DDR4 RAM )
2x Western Digital Black SN850 2TB M.2-2280 SSD, 7000MB/s Read, 5100MB/s Write
(programs on one, project files on the other)
Graphics MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24GB OC GPU
ASUS ROG Thor 1200W Semi-Modular 80+ Platinum PSU 
Fractal Design Define 7 XL Dark TG Case with 3 Fans

I'm 54, I've been a UK joiner for 38yrs, apprentice trained & time served, I make videos about my work & post them on Youtube so that i can share what I've learnt over the yrs,
https://www.youtube.com/c/Gidjoiner

At the moment my filming is done with a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
 

RedRob-CandlelightProdctns wrote on 8/19/2022, 6:03 PM

@RedRob-CandlelightProdctns

There is probably a bug, but...

  • What is the state of the Quantize to Frames Switch?

  • Have you tried just moving the audio end point of MVI4100 back to the notch?

I've seen render issues with frame boundaries in my lifetime.

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/please-test-the-amd-vce-uhd-render-in-vegas-pro-15-and-16--114956/

Quantize was checked when things were laid down but i turned it off while editing since it gives me finer control when working with audio.

And yes.. that is how i got the render working with audio... i moved that endpoint back a bit before the media-end notch.

Still.. surely a bug.. there were other tracks all with audio that should have been in the render but the audio render was silent after that point.

 

How to submit the bug? I asked in another thread and it feels like the bug-submission process is a well-kept secret! Makes it hard to help!

Vegas 20.214

My PC (for finishing):

Cyperpower PC Intel Core i7-7700K CPU @ 4.2GHz, 32GB mem @ 2133MHz RAM, AMD Radeon RX470 (4GB dedicated) with driver recommended by Vegas Updater (reports as 30.0.15021.11005 dated 4/28/22), and Intel HD Graphics 630 driver version 31.0.101.2112 dated 7/21/22 w/16GB shared memory. Windows 10 Pro 64bit version 10.0.19045 Build 19045.

My main editing laptop:

Dell G15 Special Edition 5521, Bios 1.12 9/13/22, Windows 11 22H2 (10.0.22621)

12th Gen Intel Core i7-12700H (14 cores, 20 logical processors), 32 GB DDR5 4800MHz RAM, Intel Iris Xe Graphics, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop GPU w/8GB GDDR6 RAM, Realtek Audio

 

 

RedRob-CandlelightProdctns wrote on 8/19/2022, 6:04 PM

 

@RedRob-CandlelightProdctns I like the ragged edge on tis pic, ?

Stamps feature on HyperSnap tool.. been my fav for over 15 years!

Vegas 20.214

My PC (for finishing):

Cyperpower PC Intel Core i7-7700K CPU @ 4.2GHz, 32GB mem @ 2133MHz RAM, AMD Radeon RX470 (4GB dedicated) with driver recommended by Vegas Updater (reports as 30.0.15021.11005 dated 4/28/22), and Intel HD Graphics 630 driver version 31.0.101.2112 dated 7/21/22 w/16GB shared memory. Windows 10 Pro 64bit version 10.0.19045 Build 19045.

My main editing laptop:

Dell G15 Special Edition 5521, Bios 1.12 9/13/22, Windows 11 22H2 (10.0.22621)

12th Gen Intel Core i7-12700H (14 cores, 20 logical processors), 32 GB DDR5 4800MHz RAM, Intel Iris Xe Graphics, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop GPU w/8GB GDDR6 RAM, Realtek Audio

 

 

jetdv wrote on 8/20/2022, 9:28 AM

Re creating a ticket (VEGAS Help Center):

"Click "SUPPORT New" at the top of this page. Click Ask Support. Choose your issue from "I need help with..."
(Technical problems / Errors: Click the product you are using from the choices provided.) 
A list of answers for different issues will appear.  
If none of those address the issue click SEARCH FOR OTHER SOLUTIONS.
Type the issue you are experiencing into the search bar provided.  
Click FIND A SOLUTION. 
Click SEND A SUPPORT REQUEST.
Log into your support account.
Type the description of the issue.  
Click CONTINUE.
Fill in the information requested on the next page and click SUBMIT SUPPORT REQUEST." 

rraud wrote on 8/20/2022, 10:30 AM

Assuming requesting a Vegas support ticket is basically the same as Sound Forge and other Magix products, here is a link to a comment with my 12-step 'request Magix tech support' cheat sheet.
https://www.magix.info/us/forum/unable-to-record--1272206/#ca1661047

rraud, Magix forums moderator

vkmast wrote on 8/20/2022, 10:56 AM

Another one of the procedures linked in this sticky on how to request a VEGAS support ticket is in this comment.