Program Crashing .... frequently

Sargan wrote on 7/8/2019, 2:40 PM

Bought v 16 of MSP ... looking for help to resolve a problem.

Started to use in last 48 Hrs ..... and had several crashes ...... no error, just program simply disappears off screen, each time it has been while carrying out an operation .. latest while applying stabilisation.

Previously when carrying out a save, or applying other media effects.

Not happened during render - which is the most processor intensive

When I restart it advises it did not complete last action, and do I want to restore.

This is on a fast W10 64 bit PC with plenty of RAM

I am on Version 16 (build 109)

 

Project was a single track video.

 

Comments

Sargan wrote on 7/8/2019, 3:28 PM

Since writing above - more details .... crashed another 5 times.

I have seen exact same step each time .... Adding Media Fx ... video stabilisation. On different clips (so not a media issue) I start stabilisation ... green progress bar moves along at regular cadence, then gets to 99% and stalls .... nothing for about 10 sec then the programme just shuts down.

This has been on several different clips and on 3 different projects, PC had been fully rebooted between projects.

Noticed this failure is on longer clips ... but still only 30 sec long ...... shorter ones seem OK. On one failure progress bar did go to 100% .. but then program went 'not responding' and the spinning windows donut ..... left it several minutes - eventually screen faded to white - did not recover.

When I restart it has error attached

j-v wrote on 7/8/2019, 3:48 PM

Thanks for this info, but do you have a question to be answered by this userforum?

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

Sargan wrote on 7/8/2019, 5:01 PM

Yes ..... looking for help on I stop it crashing .. the details were to provide context.

j-v wrote on 7/8/2019, 5:29 PM

Therefore we have to know exactly what you are doing.
I know you use VMS 16 latest build and f.i. tried to stabilize, but nothing about projectsettings, project , sourcefiles a.s.o.
Follow B and C of this link: https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/important-information-required-to-help-you--110457/

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

FayFen wrote on 7/9/2019, 12:14 AM

I never used this plugin, but I tested it now for you, I have one crash with this bex64 thing...

On the few fine tests I did (one was 3min clip) I see that this plugin isn't very practical as it has no "options" to tweak, on one clip it zoomed in ~X7, totally pixelate the video makes it unusable...

 

Problem Event Name:    BEX64
  Application Name:    MovieStudioPlatinum160.exe
  Application Version:    16.0.0.109
  Application Timestamp:    5c5910c3
  Fault Module Name:    ucrtbase.DLL
  Fault Module Version:    10.0.10240.16390
  Fault Module Timestamp:    55a5b718
  Exception Offset:    0000000000064399
  Exception Code:    c0000417
  Exception Data:    0000000000000000
  OS Version:    6.1.7601.2.1.0.256.48
  Locale ID:    1037
  Additional Information 1:    3c65
  Additional Information 2:    3c65eac7a012b137673f52714b0023ad
  Additional Information 3:    859a
  Additional Information 4:    859a2304134812576864264a15a1c7c1

my 2c.

Sargan wrote on 7/9/2019, 2:41 AM

I will not be back on PC until tonight ... but I can advise the media files are 1920 x1080 59.97frame rate

Colour, stereo, total project is less than 3 mins, single video track made up of a number of small video clips (15 - 40 sec in length)

No music track added only stereo as per media files.

Text Title start, and standard (from pick list transitions) ..... but also tried applying stabilization to individual clips and it fails on longer clip (~30sec)

Rest of details I can add tonight.

EricLNZ wrote on 7/9/2019, 4:23 AM

Personally I prefer the old legacy stabilizer to the new Video Stabilizer. You can make the old stabilizer appear in FX - https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/can-the-old-vegas-stabilize-be-made-to-appear--112755/#ca696648

Musicvid wrote on 7/9/2019, 11:00 AM

Try applying Stabilizer to Project Media, not to Events or Tracks.

Sargan wrote on 7/9/2019, 2:35 PM

Try applying Stabilizer to Project Media, not to Events or Tracks.


I apply to individual clips not the track

Sargan wrote on 7/9/2019, 2:51 PM

Could not attach Mediinfo file forum does not allow txt files., so pasted in the details below... and checked still failing on all 'longer clips'

General
Complete name                      : E:\My Videos\ ***\P1000820.MP4
Format                                   : MPEG-4
Format profile                          : Base Media / Version 2
Codec ID                                : mp42 (mp42/avc1)
File size                                : 108 MiB
Duration                                 : 33 s 33 ms
Overall bit rate mode             : Variable
Overall bit rate                        : 27.3 Mb/s
Encoded date                          : UTC 2019-07-07 11:42:32
Tagged date                              : UTC 2019-07-07 11:42:32
PANA                                     : ?Q2

Video
ID                                       : 1
Format                                   : AVC
Format/Info                              : Advanced Video Codec
Format profile                           : High@L4.2
Format settings                          : CABAC / 2 Ref Frames
Format settings, CABAC                   : Yes
Format settings, Reference frames        : 2 frames
Codec ID                                 : avc1
Codec ID/Info                            : Advanced Video Coding
Duration                                 : 33 s 33 ms
Bit rate mode                            : Variable
Bit rate                                 : 27.2 Mb/s
Maximum bit rate                         : 36.9 Mb/s
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 1 080 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 59.940 (60000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 8 bits
Scan type                                : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.218
Stream size                              : 107 MiB (99%)
Encoded date                             : UTC 2019-07-07 11:42:32
Tagged date                              : UTC 2019-07-07 11:42:32
Color range                              : Limited
Color primaries                          : BT.709
Transfer characteristics                 : BT.709
Matrix coefficients                      : BT.709
Codec configuration box                  : avcC

Audio
ID                                       : 2
Format                                   : AAC LC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID                                 : mp4a-40-2
Duration                                 : 33 s 33 ms
Source duration                          : 33 s 88 ms
Bit rate mode                            : Constant
Bit rate                                 : 128 kb/s
Channel(s)                               : 2 channels
Channel layout                           : L R
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 505 KiB (0%)
Source stream size                       : 506 KiB (0%)
Encoded date                             : UTC 2019-07-07 11:42:32
Tagged date                              : UTC 2019-07-07 11:42:32

----------------------------------------------------------------------------------------

 

To answer OS details

W10 Pro 64 Bit

Ver 1803

OS build 17134.929

Physical PC... Intel i5-3570K 3.4GHZ

16 GB RAM OS & Programs on fast SSD Data files on 2 x 1TB HDD

 

Videos created via a Panasonic Lumix GX9 no intermediate processing, files loaded direct as project media

j-v wrote on 7/9/2019, 3:18 PM

Nothing wrong with that file , it is common AVC =H264 codec.
But to use AVC on editing within a program when you do nothing maybe your i5 is enough, maybe not.
But if you really are going to edit those files, that processor is much to weak and you need at least an i7.

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

Sargan wrote on 7/10/2019, 7:44 AM

My PC far exceeds minimum requirements for MSP, while I agree there is alway a higher performance - the i5 is more than capable.

Here is a graph of the processor usage during stabilisation - not hitting the stops at all

 

Sargan wrote on 7/10/2019, 7:45 AM

Try applying Stabilizer to Project Media, not to Events or Tracks.


Just tried that - same failure

j-v wrote on 7/10/2019, 8:15 AM

My PC far exceeds minimum requirements for MSP, while I agree there is alway a higher performance - the i5 is more than capable.

OK, that is your choice and good you know that it is enough.
I cannot further help you and I wish you happy editing with this or other programs.

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!

MagixDerek wrote on 7/10/2019, 9:27 AM

Hello Sargan,

Looking through our database, I am not seeing any crash reports with the same signature as the one you have posted. If you submit the crash report, it can help the team diagnose the problem.

Sargan wrote on 7/10/2019, 12:38 PM

where/how do I find a crash report ? ... the program just dissapears ... full close down. happy to provide, if you tell me how.

vkmast wrote on 7/10/2019, 1:24 PM

https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/how-to-send-error-reports-using-the-problem-reporting-service-prs--103727/?page=3#ca700914

See also https://www.vegascreativesoftware.info/us/forum/faq-how-can-i-get-help-and-support-for-vegas-pro--104781/ section 9 for more.

Sargan wrote on 7/10/2019, 1:52 PM

That unfortunately does not help - I get no pop-up window with option to send report ... program simply gets to 99% ... freezes for around 10 sec then shuts down with no error message.

On restart I get the attached message ... is there a way to enable logging or similar ?

 

EricLNZ wrote on 7/10/2019, 6:52 PM

@Sargan Can you upload one of your problem clips to a file sharing service so others can download and try on their installations.

FayFen wrote on 7/10/2019, 10:25 PM

maybe the .erpt files in this folder

C:\Users\___\AppData\Local\VEGAS\ErrorReport

Sargan wrote on 7/11/2019, 3:14 AM

@Sargan Can you upload one of your problem clips to a file sharing service so others can download and try on their installations.

I'll upload one today , I'll also see if there is anything in: C:\Users\___\AppData\Local\VEGAS\ErrorReport

As a test I did enable Hardware acceleration - totally crashes the Programme, even though GPU is listed in teh card drop down list. Has Vegas ceased supporting Hardware Acceleration ? Its a pity as there is huge video processing power available on GPU card.

Sargan wrote on 7/11/2019, 4:55 AM

maybe the .erpt files in this folder

C:\Users\___\AppData\Local\VEGAS\ErrorReport


OK ... there were reports there ..... I recreated failure and could see it creates 3 reports ....for same time stamp ... This forum does not allow attaching of the file type ... so all 3 are in this folder:

https://www.dropbox.com/sh/bswksqd0mf9h6em/AABGroO-yEoeoZkDBhKjyp2da?dl=0

Sargan wrote on 7/11/2019, 4:57 AM

@Sargan Can you upload one of your problem clips to a file sharing service so others can download and try on their installations.


Here is one that fails every time, and is also the one that generated the Error Reports I provided link to https://www.dropbox.com/s/bco57js8y6s8x37/P1000820.MP4?dl=0

j-v wrote on 7/11/2019, 5:24 AM

@Sargan

Thanks for the file to try out.
On my laptop with VMS 16 I get the same error inspite all tricks and precautions I used.
Even with a small part as a subclip after ending at 99% the program stops and is off screen without a warning.
Corrected: I think that it is a bug using QSV for GPU accelerated video effects, later after a correction of @vkmast I tried it with my NVia GPU and it ends normal using Video Stabilisation.

Last changed by j-v on 7/11/2019, 7:56 AM, changed a total of 2 times.

met vriendelijke groet
Jan

Camera : Pan X900,GoPro Hero7 Hero Black
Desktop :AsRock Z270 Pro4, W10 , i7 7700K 4.2Ghz,16 DDR4 GB RAM, Gef. GTX 1050 Ti.
Laptop  :Asus ROG GL753VD, W10 home, version 1903 build 18.362, CPU i7 7700HQ, 16 GB RAM, GeF. GTX 1050 (2 GB) + Int. HD Graphics 630(2GB).
Both Nvidia GPU's have driver version 430.86 Studio Drivers
TV      :LG 4K 55EG960V

Dutch video tutorials for beginners

My slogan is: BE OR BECOME A STEMCELL DONOR !!!